Київ. 24 листопада. УНІАН. Загальна кількість репресій проти учасників акцій протесту на сьогодні більша, ніж за часів екс-президента України Віктора Януковича.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН дослідник проекту моніторингу протестів, репресій та поступок Центру соціальних і трудових досліджень (ЦСТД) Михайло Слуквін, про це свідчать дані проведеного центром моніторингу.

«Загальна кількість репресій проти протестів зараз більша, ніж за часів правління Віктора Януковича»,- сказав Слуквін.

За словами експерта, навіть якщо з розрахунків виключити репресії проти протестувальників на підтримку ідей федералізації чи відокремлення за участі незаконних збройних формувань та самопроголошеної влади, то все одно кількість репресій на сотню акцій протесту зросла з 21-го у 2014 році до 36-ти у квітні-серпні 2015 року.

Заступник директора Центру соціальних і трудових досліджень Оксана Дутчак, своєю чергою, зазначила, що кількість репресій проти деяких категорій протестів, які зазвичай відбуваються без насильства, зросла вдвічі. Це стосується, в першу чергу, акцій протесту, учасники яких висувають вимоги винятково на захист громадянських прав і свобод.

За словами Дутчак, кількість репресій проти них зросла з 12-ти на сотню протестів у 2014 році до 25-ти на сотню у квітні-серпні 2015 року, а це більше репресій, ніж в останній рік правління екс-президента Януковича, коли відбувалося 17 репресій на сотню таких протестів.

Крім того, за словами Дутчак, суттєво зросла кількість репресій проти протестів, які порушують соціально-економічні питання.

«Якщо у 2014 році відбувалося 9 репресій на сотню таких протестів, то у квітні-серпні 2015 - 15 репресій на сотню, а це знову ж таки більше, ніж за часів Януковича, коли на сотню таких протестів відбувалося 11 репресій», - додала Дутчак.

Водночас вона наголосила, що рівень насильства на зазначених акціях протесту залишається відносно низьким.

За словами Дутчак, винятково ідеологічні акції протесту, третина з яких носить насильницький характер, наражаються на негативні реакції так само часто, як і протести, які обмежуються питаннями громадянських прав, хоча рівень насильства на останніх у квітні-серпні 2015 року становив 8%.

«Антикомуністичні протести, майже 60% яких носять насильницький характер, наражаються на негативну реакцію з такою ж частотою. Це вказує на вибірковість репресій проти протестів - закривання очей на насильство під час ідеологічних протестів та обмеження права на мирне зібрання для учасників ненасильницьких протестів», - сказала Дутчак.

За її словами, про вибірковість репресій проти учасників акцій протесту свідчить той факт, що висунення політичних вимог під час акцій збільшує імовірність репресій проти їх учасників.

«Так, якщо учасники мирних соціально-економічних протестів порушують політичні питання - критикують місцеву чи центральну владу, вимагають люстрації - ймовірність зазнати репресій для них зростає вдвічі (з 11-ти на сотню в 2014 році до 22-х на сотню в квітні-серпні 2015 року)»,- додала Дутчак.

Разом з тим координатор моніторингової кампанії «Поліція під контролем» Сергій Перникоза зазначив, що раніше безпеку під час акцій протесту забезпечувала міліція, і для цього було створено спеціальний підрозділ.

«Міліції немає, у структурі поліції не передбачений відділ, який би опікувався охороною людей на акціях, і цю функцію зараз виконує Національна гвардія спільно з патрульною поліцією. Якщо ви підете на акцію, ви побачите там тих самих людей, які охороняли безпеку рік-два тому. Тобто, попри нову назву, кадри, як правило, залишаються ці ж самі», - додав Перникоза.