Київ. 20 листопада. УНІАН. На Донбасі завершився підготовчий етап проекту «Творче співробітництво для шкіл Донбасу».

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН посол Литви в Україні Маріус Януконіс, «Творче співробітництво для шкіл Донбасу» - це пілотний проект, реалізований литовської організацією «Творчі зв'язки» та громадською організацією «Новий Донбас» із української сторони за підтримки Посольства Литви в Україні.

«Проект проводився протягом півроку. Ми вирішили працювати з Донбасом, оскільки багато говорять про допомогу цим територіям. Ми вирішили, що освіта - це та сфера, де ми можемо зробити свій внесок, це важливо для розвитку молодого покоління, для налагодження повноцінного життя на цих територіях»,- сказав посол.

Януконіс вважає, що цьому регіону України потрібна «велика увага». «Одній державі Україна не під силу справитися з усіма існуючими там викликами, й волонтерська допомога безцінна», - додав посол.

Експерт програми Creative Partnerships Мілда Лаужикайте зазначила, що Асоціація «Творчі зв'язки» має багатий досвід реалізації програми Creative Partnerships, яка має міжнародне визнання й займається розвитком критичного мислення та творчих якостей учнів і викладачів шкіл.

Проект проходив у трьох школах Станично-Луганського району Луганської області. За словами Лаужикайте, відбулися дві поїздки до шкіл і підготовчі тренінги для волонтерів, організовані литовськими експертами.

«Творче співробітництво» - це програма, яка дає можливість зустрічі школярів та вчителів із креативним професіоналом для того, щоб у школі було створено умови для повноцінного розвитку особистості дітей», - сказала Лаужикайте.

Вона повідомила, що програма «Творче співробітництво» була розроблена 15 років тому у Великій Британії. "Суть програми в тому, що творчий професіонал приїжджає до проблемної школи й аналізує ситуацію, разом із вчителями та учнями шукає корінь проблеми", - сказала вона, додавши, що після «аналітичної частини» створюється творчий навчальний процес, у результаті якого змінюється розуміння та обставини навчання, роль вчителя.

Експерт Creative Partnerships Вілья Навіцкайте у свою чергу зазначила, що учасники проекту випробували різні актуальні методики творчого навчання, а також розробили свої. В ході поїздок волонтери «Нового Донбасу» - студенти й молоді фахівці в галузі кіно, музики, театру, образотворчого мистецтва та інших напрямків, проводили різноманітні майстер-класи, уроки та зустрічі за методиками «Творчих зв'язків». Литовці разом із менеджерами «Нового Донбасу» зустрілися з дітьми й вчителями та досліджували ситуацію і виклики, з якими вони стикаються у навчанні та викладанні.

За спостереженням експертів, проблеми шкіл регіону не суттєво відрізняються від тих, із якими їм доводилося працювати в школах Литви.

Керівник ГО «Новий Донбас» Лора Артюгіна зазначила, що учні та вчителі позитивно зустріли програму «Творчих зв'язків». Частина вчителів висловила зацікавленість у подальшій спільній роботі й використанні творчих методик литовської організації. За словами Артюгіної, експерти й вчителі прийшли до висновку, що в школах необхідно працювати над такими питаннями: розвиток людини як особистості, яка бере відповідальність за своє життя й за життя суспільства, розвиток в учнів критичного мислення, уміння співпрацювати разом з іншими й вирішувати проблеми, про які не пишуть у книгах.

Вона також зазначила, що в тих школах, де побували учасники проекту, не достатньо вчителів англійської мови, інформатики, музики, фізкультури.

Фото-новони з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/61475