Київ. 19 листопада. УНІАН. Експерти наголошують на необхідності приймати статути територіальних громад та змінювати закони задля їхнього ефективного розвитку.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявили голова Асоціації сприяння самоорганізації населення Андрій Крупник, комінтернівський селищний голова з Одеської області Людмила Прокопченко, новообраний депутат Київської міської ради, голова органу самоорганізації населення «Березняки-Тельбін» Валерій Гуманенко.

«Статут - це локальна конституція для територіальної громади, де чітко закладені напрямки її економічного, соціального розвитку, деталізуються процеси процедури взаємодії місцевої влади та мешканців, особливості врядування в громаді. Це дозволяє врахувати соціально-культурні та історичні фактори. Європейські міста та села живуть за власними статутами з часів середньовіччя», - заявив голова Асоціації сприяння самоорганізації населення Андрій Крупник.

Відео дня

Експерти асоціації виявили, що 18% громад в Україні на сьогодні мають свій статут.

Але й там, де статути прийняті, вони є часто декларативними. В них або переписані норми законів без деталізацій та адаптації до місцевих умов, або є норми, які неможливо виконати. Наприклад, щоб громадянам внести на розгляд міської влади якесь питання, у Львові та Харкові треба зібрати 10 тисяч підписів.

На їхню думку, статути доповняють та деталізують норми законів. Але й законодавство в сфері місцевої демократії також дуже слабке. Немає ані закону щодо місцевих референдумів, ані закону щодо проведення загальних зборів мешканців. А чинний закон про органи самоорганізації населення давно потребує докорінних змін.

«Щодо останніх двох - все ж наразі з'явилася надія у зв'язку з тим, що профільний комітет ВР 11 листопада схвалив відповідні законопроекти №2426 і 2467, розроблені нашою асоціацією», - зазначив Крупник.