Київ. 17 листопада. УНІАН. Другий тур місцевих виборів в Україні загалом відповідав міжнародним стандартам вільних та демократичних виборів.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили представники Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO), представляючи попередній звіт за результатами спостереження за повторним голосуванням на чергових місцевих виборах в Україні 15 листопада.

«Ці вибори відбулися у відповідності до більшості міжнародних стандартів. Але основний момент, що викликає занепокоєння – це випадки підкупу виборців», - сказав координатор довгострокових спостерігачів місії ENEMO в Україні Флорін Поенару.

Так, за його словами, фіксувалися випадки прямого та непрямого підкупу виборців під час кампанії перед другим туром голосування.

За словами голови місії Златко Вуйовіча, підготовлений попередній звіт містить дуже багато деталей та подробиць щодо проведення повторного голосування. Зокрема, в ньому також зазначається і про «певні занепокоєння спостерігачів, пов’язані з роботою ТВК».

«Є значне покращення в роботі дільничних виборчих комісій та організації виборчого процесу на дільницях. Також робота ТВК покращилась в порівнянні з першим туром голосування, але занепокоєння, пов’язані з їх роботою, залишаються», - сказав він.

Поенару щодо цього зауважив, що робота ТВК була здебільшого професійною та прозорою, але була присутня «надмірна політизованість» їх складу, через що іноді приймалися рішення «на користь інтересів партії радше, ніж на користь інтересів суспільства та демократичних виборів».

Також спостерігачі вчергове наголосили на необхідності належної підготовки членів ТВК. Відповідні рекомендації щодо покращення роботи ТВК місія ENEMO планує оприлюднити в своєму остаточному звіті, який буде презентовано в січні.

Серед іншого експерти зауважували, що до наступних виборів українським законодавцям варто приділити більше уваги підвищенню прозорості фінансування кампаній та звітам про витрати кандидатів.

Заступник голови місії ENEMO в Україні Дрітан Таулла зазначив у свою чергу, що зміни виборчої правової бази не надто посилили персоналізацію виборчої системи, оскільки виборці досі голосують за партії. Територіальні виборчі округи не виконали свого основного завдання – не посилили зв'язок між електоратом та їх представниками.

Коментуючи це, Поенару повідомив, що у новому звіті в січні буде детально проаналізовано нову виборчу систему в Україні. «Ми вже говоримо про територіальні виборчі округи – що в деяких округах не було обрано жодного кандидата, в деяких округах було одразу обрано декілька кандидатів. І на це питання ми також будемо звертати увагу в остаточному звіті. На цих виборах також дуже часто згадувалася система відкритих списків, а фактично така система, яка використовується в Україні, – вона не є системою відкритих списків у класичному розумінні цього поняття. Вона є системою напівжорстких списків без преференційного голосування, що є досить нетиповим для системи відкритих списків…», - сказав він.

Водночас ENEMO високо оцінює роботу Київського апеляційного адмінсуду, а також Вищого адмінсуду України, особливо у зв’язку із прийняттям даними судами рішеннями щодо проведення виборів у Павлограді, надавши виборцям можливість висловити свою волю у другому турі та використавши виборчу систему, на яку попередньо розраховували учасники виборчого процесу та виборці.

Як повідомлялось, в день голосування 15 листопада, включаючи мобільні групи довгострокових спостерігачів, 67 команд спостерігачів ENEMO стежили за відкриттям 67 виборчих дільниць, голосуванням на 873 виборчих дільницях та закриттям 67 виборчих дільниць.

Загалом в Україні на цих місцевих виборах працювали 140 довгострокових та 90 короткострокових спостерігачів місії.

Фото-новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/61390