Київ. 13 листопада. УНІАН. Представники територіальної виборчої комісії Красноармійська Донецької області та правозахисники просять президента України Петра Порошенка проконтролювати законність проведення місцевих виборів у їхньому місті 29 листопада.

Про це йдеться у відкритому зверненні правозахисного руху «Союз порятунку Донбасу», представників територіальної комісії до президента України та українських незалежних ЗМІ, повідомила на прес-конференції в УНІАН уповноважена особа «Радикальної партії Олега Ляшка» у ТВК, лідер донецького обласного правозахисного руху «Союз порятунку Донбасу» Дмитро Верзилов.

Автори звернення зазначають, що в Красноармійську Донецької області представники місцевої організації «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» спільно з колишніми представниками «Опозиційного блоку» розробили «злочинну схему фальсифікації та зриву виборчого процесу, в якій брали участь місцеві керівники міської організації ВО «Батьківщина», в.о. міського голови Галина Гаврильченко і керівництво Красноармійського міського МВС».

Верзилов зазначив, що суть схеми фальсифікації виборчого процесу полягала в тому, що на 2-х кандидатах у депутати від «Опозиційного блоку» Гаврилової і Тетяні Булгакової «був зав'язаний процес формування лояльних владі членів виборчих комісій з метою проведення у міськраду за списками партій «БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина», «Опозиційний блок» фактично представників одного провладного політичного угруповання на чолі з місцевими депутатами Анатолієм Зінченком та Анатолієм Шишком».

Лідер правозахисного руху наголосив, що після того, як керівники «Опозиційного блоку» дізналися про «змову» кандидатів від опозиції з місцевими представниками партії влади, дві ключові фігури в схемі фальсифікаторів були зняті з голосування і виключені з виборчих списків партій.

«Таким чином, спланована схема фальсифікації була зруйнована, та проведення виборів стало безперспективним для місцевих керівників провладних політсил, в результаті чого вони пішли на відверто злочинні дії щодо зриву виборчого процесу», - йдеться у зверненні.

«Ми звертаємося до президента України, незалежних журналістів та громадських діячів, яким небайдужа доля і майбутнє нашої країни, з проханням допомогти громадськості Донбасу проконтролювати законність проведення виборів у Красноармійську, захистити право кожного на вільний вибір своїх представників»,- зазначають автори документа.

Верзилов також повідомив, що друкування виборчих бюлетенів для проведення виборів 29 листопада здійснюватиметься на державному підприємстві. «Представник ЦВК буде особисто контролювати цей процес, законність, щоб жоден суд не поставив під сумнів законність цього друкування бюлетенів та їх захист»,- додав він.

При цьому правозахисник зазначив, що на новопризначених членів комісії вже сьогодні «здійснюється тиск, звучать погрози і залякування».

Водночас член Червоноармійської територіальної виборчої комісії (на 25 жовтня 2015 року) Олена Безрука зазначила, що є два варіанти розвитку подій на виборах 29 листопада: або виборці Красноармійська «просто опустять руки», оскільки вважають, що вибори все одно будуть сфальсифіковані, або навпаки, явка виборців буде вищою, оскільки люди, таким чином, висловлять свій протест проти фальсифікацій виборів.

Як повідомляв УНІАН, 10 листопада ВР призначила вибори в Маріуполі і Красноармійську на 29 листопада. 25 жовтня голосування на місцевих виборах в Маріуполі і Красноармійську не відбулося.

Територіальні виборчі комісії цих міст відмовилися передавати дільничним виборчим комісіям бюлетені, надруковані "Приазовським робочим", через пошкодження, а також помилки в них. Відповідно, виборці Маріуполя і Красноармійська не змогли взяти участі у місцевих виборах.