Київ. 12 листопада. УНІАН. Громадські активісти проситимуть президента України та Генеральну прокуратуру втрутитися в ситуацію і забезпечити повернення київської садиби авіаконструктора Ігоря Сікорського, що у 2000 році була передана в оренду на 49 років одному з благодійних фондів, у державну власність.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили активісти Арсеній Пушкаренко та Олексій Станчевський.

За їхніми словами, враховуючи нинішній технічний стан будівлі, потрібно якомога швидше вирішити проблему, оскільки садиба може зруйнуватися повністю і вже не буде можливості зберегти хоча б її фасад, не кажучи вже про внутрішні приміщення.

Відео дня

Також активісти заявили, що сумніваються в щирості намірів представників Міністерства оборони, які відстоювали повернення садиби Сікорського. Пояснили це вони тим, що багато судових процесів щодо садиби Сікорського вже програні, хоча в умовах договору оренди є пункти, які дозволяють відомству виграти суд.

При цьому Пушкаренко оприлюднив пакет документів щодо оренди, який, за його словами, лише нещодавно зміг отримати від представника ДП «Козацький» Міноборони, яке зараз відновило судовий процес за повернення садиби та розірвання договору з БФ вже на підставі нововиявлених фактів.

Так, за його словами, приводом для розірвання договору могло бути, наприклад, невиконання благодійним фондом термінів здійснення будівельних робіт.

«У договорі орендар зобов’язується протягом року з моменту передачі будинку в оренду напрацювати відповідну документацію, а за два роки завершити будівельні роботи», - зазначив він.

Також Пушкаренко, посилаючись на акт прийому-передачі будівлі, заявив, що згідно з ним, стан будівлі 15 років тому відповідав нібито тому, в якому вона зараз, з чого можна зробити висновок, що документи не відповідали дійсності. І зроблено це з тією метою, пояснив він, щоб дозволити на місці садиби нове будівництво.

«Зокрема, у висновках акту за підписом в тому числі чиновників Міноборони: «будинок знаходиться в аварійному стані і потребує капітального ремонту та реконструкції, без проведення якого подальша експлуатація неможлива». І далі: «враховуючи стан будівлі та розмір фінансових витрат, що будуть направлені на проведення капітального ремонту та комплексної реконструкції будинку, доцільно при згоді орендаря та орендодавця на місці даного будинку провести будівництво нового будинку з обов’язковим передбаченням в ньому квартир музею Сікорського або меморіальної кімнати», - зачитав активіст цитати з документів.

А в окремому пункті договору, за його словами, йдеться про приватизацію майна після проведення будівельних робіт.

Як заявив активіст, викликає здивування, чому до цього часу чиновники Міноборони, які підписали документи оренди «з правом приватизації, руйнування садиби», не притягнуті до відповідальності.

«Свідомо ці люди 15 років тому зробили так, щоб ця садиба була знищена… Оскільки ми не так давно отримали документи, то зараз будемо звертатися, щоб всі ці люди були притягнуті до відповідальності за те, що «профукали» державне майно. Ці люди живі. З цими документами приходиш в юридичний тупик», - сказав він.

Пушкаренко повідомив, що активісти проситимуть президента і Генпрокурора взяти ситуацію на контроль.

«Сьогодні ДП «Козацький» знайшов нібито нові обставини і спільно з Міноборони подали в суд. Але ми вважаємо, що те, що сьогодні відбувається – є фікцією, підміною понять і маніпуляцією», - заявив Пушкаренко, але висловив засторогу, що садибу просто хочуть передати іншим забудовникам і вона знову не повернеться у власність держави. «Бо ні у Міноборони, ні у Києва, який також долучився до цього процесу повернення, грошей на реконструкцію садиби немає», - додав він.

«Будемо просити уберегти від маніпуляцій, а людей, які винні в тому, що садиба опинилась там, де вона опинилася, притягти до відповідальності. Це компетенція генпрокурора, а президент має право, відповідно, давати доручення, коли до нього звертаються. І ми вважаємо, що президент має зайняти позицію щодо національної пам’ятки, бо Сікорського знають в усьому світі. Треба, щоб садиба була у власності Міноборони без маніпуляцій і подальших її кудись передач», - пояснив активіст.

За словами Пушкаренка, також є намір звернутися до надзвичайного і повноважного посла США в Україні Джеффрі Пайєтта з тим, щоб він також сприяв вирішенню питання. Це звернення він пояснив тим, що Сікорський багато років жив в Америці і зараз там мешкають його нащадки, а самі американці знають і шанують видатного українця.

Як повідомлялося, Міністерство оборони 5 листопада ц.р. заявило, що розпочало процедуру повернення садиби сім'ї Сікорських у Києві на вулиці Ярославів Вал, 15-б, у сферу свого управління.

2000 року будівлю передали в оренду Міжнародному благодійному фонду "Музей повітроплавання й авіації ім. Сікорського" з головною метою - зберегти для нащадків і будинок, і пам'ять про видатного конструктора та його внесок у розвиток світової авіації.

"На превеликий жаль, цього не сталося. За 15 років перебування в оренді будівля опинилася під загрозою руйнування. Міністерство оборони України розпочало юридичний процес розриву договору оренди меморіальної будівлі із сумнівним фондом, метою якого є не благодійність, а вандалізм", - сказано в повідомленні МІноборони.

Знаменитий авіаконструктор Ігор Сікорський жив у цьому будинку в 1904-1912 роках.