Київ. 10 листопада. УНІАН. Науковці-фондовики Музею історичних коштовностей, який є філією Національного музею історії України (НМІУ), в рамках реструктуризації будуть перепідпорядковані єдиному зберігачу.

Про це заявила його генеральний директор НМІУ Тетяна Сосновська на прес-конференції в УНІАН, присвяченій ситуації навколо музею.

Вона підкреслила, що реструктуризація передбачає оптимізацію структури зі збереженням статусу Музею історичних коштовностей Україн. Але передбачено перепідпорядкування частини науковців-фондовиків, йдеться, зокрема, і про співробітників МІК - єдиному головному зберігачу НМІУ, як це й передбачено нормативними документами.

Відео дня

«Напрямок наукових досліджень співробітників, які працювали в філії, і далі будуть працювати в філії, не зміниться. Отже, наукові зацікавлення і реалізація себе як науковців у них абсолютно не зміниться», - зазначила Сосновська.

Вона звернула увагу, що запропонована структура після детального вивчення була затверджена Міністерством культури.

«Структура, яка розроблена і затверджена, передбачає усунути ваду – відсутність будь-якої інформації про склад нашої фондової колекції», - наголосила вона, пояснивши, що до цього часу Національний музей не мав точної інформації про фонди Музею коштовностей, оскільки перелік експонатів був засекреченим.

Відтепер, сказала Сосновська, визначено належність колекції Національного музею і в тому числі, його частини в Музеї коштовностей до фондів держави, і відповідно відбуватиметься повне інформування держави і спільноти, як української, так і міжнародної, про склад і стан цієї колекції.

Крім того, запевнила Сосновська, оптимізована структура не передбачає скорочення жодної людини. «Лише відділи, які були нераціонально роздуті і не показували своєї ефективності, будуть мати інші функціональні призначення, які дозволять їм повністю реалізувати своє наукове і інше професійне призначення», - додала вона.

Водночас, за словами гендиректора НМІУ, у керівника філії в результаті реструктуризації буде менше владних повноважень.

Сосновська пояснила необхідність модернізації структури Національного музею тим, що нова структура дозволить організувати роботу більш ефективно та довзолить позбавитись помилок в обліку експонатів у фондах та їхнього збереження.

За словами Сосновської колекція Музею коштовностей залишиться у своїх приміщеннях, тобто на вул.Лаврській, 9.

«Щодо заяв наших колег про можливість якихось втрат, про можливість пересування колекції, можливість її міграції по музеям України – це є повна нісенітниця, тому що ніде жодного разу ні я, ні інші керівники музею таких заяв не робили. І хочу всім сказати, що наша філія – Музей історичнх коштовностей має прекрасні умови для збереження тієї колекції, яка там є. Ніхто не має наміру цю колекцію десь частково переміщати… Переміщення предметів з Лаврської, 9 на Володимрську, 2 не передбачалося і не передбачається», - наголосила гендиректор НМІУ.

«Та інформація, яка виходить від моєї колеги – від керівника філії - інформація з градусом кипіння на рівні емоційної істерики, я її сьогодні розглядаю просто як елемент гібридної війни в інформаційному просторі», - також заявила Сосновська.

Як повідомляв УНІАН, вчора Міністерство культури України спростувало інформацію деяких ЗМІ про зміну статусу музею «Музей історичних коштовностей України» як філії Національного музею історії України.

Повідомлялось, що наказом Мінкульту від 27 жотвня 2015 року затверджено структуру Національного музею історії України (далі НМІУ) та введено її в дію. Вказаною структурою, зокрема, передбачається і подальше функціонування «Музею історичних коштовностей України» як філіалу Національного музею історії України - без зміни статусу.

«Тому твердження про ліквідацію «Музею історичних коштовностей України» зазначеним наказом Міністерства є прямою дезінформацією», - наголосили у роз’ясненні.

У Міністерстві культури зазначають, що впровадженню вказаної структури передувало затвердження Концепції розвитку НМІУ до 2020 року і оптимізація структури НМІУ, що спрямовані на забезпечення максимально ефективного функціонування НМІУ та його філії – «Музею історичних коштовностей України».

Колекція, що зберігається в філії, є частиною колекції Національного музею історії України, і за її збереження відповідає генеральний директор та головний зберігач музею, наголосили в Мінкульті.