Київ. 10 листопада. УНІАН. Народні депутати Андрій Антонищак та Богдан Матківський вимагають від Військової прокуратури і суду в Краматорську змінити міру запобіжного заходу учаснику Антитерористичної операції лейтенанту Василю Присяжному (позивний «Стебник»), який фігурує у справі загибелі 13 бійців батальйону Національної гвардії ім. Генерала Кульчицького внаслідок дорожньо-транспортної пригоди у Донецькій області, яка сталася у січні 2015 року.

Про це вони сказали на прес-конференції в УНІАН.

Як зазначив Антонищак, який також є координатором батальйону НГУ ім. Кульчицького, 5 січня цього року сталася ДТП на трасі між Слов’янськом та Артемівськом, внаслідок якої загинуло 13 бійців батальйону. Тоді, за його словами, навантажений боєприпасами «КрАЗ», який рухався в темну пору року без освітлення з боку лінії зіткнення, виїхав на зустрічну смугу та зачепив автомобіль марки «Мерседес», за кермом якої перебував Присяжний, а після цього здійснив наїзд на автобус «Богдан», в якому їхали бійці зазначеного батальйону на ротацію. Внаслідок зіткнення, 13 бійців батальйону загинуло і ще 18 дістали поранення.

Відео дня

Як зазначив депутат, після певного періоду часу з Присяжного, який є невинним у ДТП, слідчі почали навмисне робити злочинця.

«По суті справи, 13 жовтня 2015 року в нахабний і цинічний спосіб працівниками міліції та військової прокуратури був викрадений наш побратим Василь Присяжний з міста Дрогобича, де він перебував на стаціонарному лікуванні», - заявив Антонищак.

За словами депутата, викраденого бійця привезли наступного дня, 14 жовтня, в місто Краматорськ.

«Краматорським судом йому було пред’явлено звинувачення і встановлено міру запобіжного заходу – два місяці арешту», - наголосив Антонищак.

У цьому зв’язку депутат висловив обурення тим, що після Революції Гідності в Україні залишається стара прокуратура та судова система.

«В мене запитання - чому не помінялася на сьогоднішній день система? Чому нас далі судять ті судді, які судили майданівців... Виявляється, що ця суддя, яка судила Присяжного, у неї чудово мешкає сім’я в Донецьку, і вона на вихідні до неї їздить», - заявив депутат.

Також він розповів, що чотири дні тому понад 30 народних депутатів України написали листа заступнику генерального прокурора – головному військовому прокурору України Анатолію Матіосу з проханням змінити міру запобіжного заходу Присяжному.

Своєю чергою Матківський заявив, що депутати вимагають від прокуратури, суду і поліції передати розслідування справи по Присяжному в слідчий відділ Генеральної прокуратури у Києві. На його переконання, «це забезпечить прозорість слідства, і це дозволить бути неупередженим тим же самим слідчим».

Парламентарій наполягає на тому, що «обов’язково треба розпочати розслідування за тим фактом, куди рухався даний транспортний засіб - автомобіль КрАЗ, хто віддав наказ на те, щоб він рухався із зони бойових дій… який саме генерал це зробив».

Матківський висловив переконання, що Присяжного не мали права арештовувати. «Для того, щоб арештувати, і подати в розшук… Їм було добре зрозуміло, що людина є під присягою, а отже, можна було надати запит до військової частини, де він рахується, де він служить, і від них отримати відповідь», - сказав депутат, наголосивши, що усім було відомо, що Присяжний перебував на лікуванні після участі в бойових діях.

Разом з тим, Антонищак заявив, що у зв’язку з ДТП у нього виникають додаткові запитання. «Чому міру запобіжного заходу, таку ж саму, не обрали водію КрАЗу? Де водій «КрАЗу» зараз перебуває? Чи не ховає його військова прокуратура, і чи не криється це за тим фактом, що з передової везлися боєприпаси і озброєння? В цей час, в час військових бойових дій це зробити було неможливо, тому що всі боєприпаси навпаки, везлися на передову», - зазначив Антонищак.