Київ. 5 листопада. УНІАН. Ухвалений Верховною Радою закон щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб повністю відповідає міжнародним стандартам.

Про це керівник Адвокатського центру Української Гельсінської спілки з прав людини Борис Захаров заявив сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

Він зауважив, що законопроект був розроблений за участі правозахисних організацій та народних депутатів.

Відео дня

«Прийнятий Верховною Радою закон, на нашу думку, можна назвати зразковим. Він повністю відповідає міжнародним стандартам», - додав Захаров.

За словами Захарова, дія даного закону поширюється на осіб без громадянства та іноземних громадян, які мають право постійно проживати на території України, відступає від «радянського рудименту» - прописки, оскільки скасовує залежність переселенців від реєстрації місця проживання і поширює гарантії на осіб, які мешкали без реєстрації на тимчасово окупованих територіях.

Своєю чергою експерт всеукраїнського благодійного фонду «Право на захист», який займається проблемами внутрішньо переміщених осіб, біженців та осіб без громадянства, Олена Виноградова зазначила, що даний законопроект не є панацеєю від проблем, з якими стикаються внутрішньо переміщені особи.

«Але, разом з тим, дуже важливим є те, що після тривалих консультацій, робочих зустрічей та нарад голос громадськості та правозахисників, які передають те, що чують кожного дня від внутрішньо переміщених осіб, був почутий. Таким чином, були почуті голоси більш як 1,5 млн внутрішньо переміщених осіб. Нам вдалось переконати парламентаріїв, що інтереси цієї надзвичайно важливої групи осіб повинні стояти на порядку денному парламенту та всіх органів державної влади. Ми сподіваємось, що прийнятий законопроект, стане першою цеглинкою у фундамент співпраці правозахисників та органів державної влади», - сказала вона.

Водночас заступник голови Комітету Верховної Ради з прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Георгій Логвинський наголосив, що закон має полегшити життя переселенцям, адже тепер вони не повинні будуть проходити перереєстрацію кожні півроку.

«Цей законопроект був направлений на допомогу іншим. Його мета, зміст та дух – вирішити реальні проблеми, які існували у наших громадян, щоб вони не відчували себе «другим сортом», тимчасово переміщеними особами. Щоб вони відчували себе людьми, яким простягнули руку. Зокрема, цей законопроект вирішив питання з так званими довідками, які будуть видаватись безстроково», - зауважив він.

Також, за словами депутата, законом розширено список установ, які мають право вносити переселенців до електронного реєстру як тимчасово переміщених осіб і отримати відповідну довідку.

«Це дає можливість на сьогодні не створювати черг та проблем. Ми намагаємось і надалі втілити в життя низку законодавчих ініціатив, що дадуть можливість тим людям, які лишились на тимчасово окупованій території, почувати себе рівноправними громадянами України», - додав він.

Своєю чергою перший заступник голови Комітету Верховної Ради з прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Валерій Пацкан підкреслив, що ініціюватиме два виїзні засідання комітету.

«На лінії розмежування, щоб народні депутати побачили, як проживають громадяни України на території, яка знаходиться поруч з окупованою… та у місця вимушено переселених осіб, щоб і наступні законодавчі ініціативи були напрацьовані для тих людей, які потребують нашої допомоги», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 3 листопада Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб (№2166).

Документом, зокрема, у законі "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" встановлено, що внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Також передбачено, що для отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи така особа звертається із заявою до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за місцем проживання у порядку, встановленому Кабінетом міністрів України.