Київ. 2 листопада. УНІАН. Розглянутий Верховною Радою за ініціативи уряду законопроект про створення Національного агентства з розшуку та управління активами лобіюється самими ж представниками режиму екс-президента Віктора Януковича, повідомила на прес-конференції в УНІАН народний депутат Тетяна Чорновол.

За її словами, цей законопроект, що передбачає розшук і управління активами, які поплічники Януковича отримали незаконним шляхом, парламент планує розглянути у другому читанні у четвер, 5 листопада, на пленарному засіданні.

«Над цим законом працював заступник Петренка (міністр юстиції Павло Петренко - УНІАН) Антон Янчук, який є представником «Арцингера», заступник генпрокурора Віталій Касько, також партнер (юридичної компанії - УНІАН) «Арцингера», - сказала Чорновол.

Відео дня

"Як мені повідомили, як волонтери над законом працювали юристи «Арцингера». Відповідно, цей законопроект є дітищем «Арцингера» ... Ця компанія захищала корупційні схеми «колишніх» (поплічників Януковича - УНІАН). Компанія, яка захищала інтереси «колишніх», зараз пише законопроекти і створює Нацагентство, яке нібито має повертати корупційні гроші своїх клієнтів. Я вважаю, що вони створюють це агентство, щоб прикрити бездіяльність», - додала вона.

Депутат зазначила, що, згідно з даним законопроектом, заарештовані активи Нацагентство розміщатиме на рахунках агентства в банку, а відсотки з цього рахунку підуть на фінансування його діяльності.

«Зараз в Україні заарештовано грошима та облігаціями 2 млрд дол. За кримінальними справами стосовно Януковича і його поплічників. Якщо буде прийнято цей закон без змін, то ці гроші покладуть у банк, агентство за рік отримає 200 млн дол. на свою діяльність», - додала Чорновол.

При цьому депутат поінформувала, що сама розробила законопроект про спеціальний режим конфіскації майна. Згідно з ним, вкрадені режимом Януковича гроші прямо спрямовуватимуться до бюджету.

«Згідно з моїм законопроектом, суд розглядатиме не те, чи порушувались процесуальні норми, винен Клименко чи Янукович, а те, чи отримано ці кошти легально або нелегально. Якщо суд приймає рішення, що нелегально, - гроші йдуть до бюджету», - сказала Чорновол.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада України прийняла у першому читанні урядовий проект Закону про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів.

Визначається, що це Нацагентство є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, та/або управління активами, на які накладено арешт, а також тими, які були конфісковані у кримінальному провадженні.

Агентство у межах, визначених цим та іншими законами, є підзвітним Верховній Раді, підконтрольним Кабінету міністрів, який його утворює.

Наприкінці липня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до правоохоронних органів з проханням прискорити роботу з конфіскації 1,5 млрд дол., які були заарештовані у 2014 році у рамках розслідувань діяльності компаній, близьких до екс-президенту Віктору Януковичу. Він підкреслив, що будь-які спроби вивести ці кошти з країни мають різко припинятися. Водночас Яценюк нагадав, що вже тричі звертався до правоохоронних органів з проханням повернути гроші до бюджету, але передача коштів не відбувається через суд, що триває.