Київ. 28 жовтня. УНІАН. Інтернет асоціація України (ІнАУ) закликає уряд відкликати поданий на розгляд Верховної Ради законопроект №3353, спрямований на захист авторських прав у мережі інтернет, у зв'язку з його невідповідністю міжнародним стандартам, а також загрозою для свободи слова і розвитку інтернету в Україні.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили представники Інтернет асоціації України.

Експерти звернули увагу, що даний законопроект створює умови для порушення конституційних прав громадян, надаючи постачальнику послуг можливість блокування контенту на підставі подання заяви до суду, але без відповідного рішення суду.

Відео дня

«Законопроект пропонує внести додаткові досудові механізми, пов'язані з можливістю звернення правовласників авторських прав до осіб, що розміщують їх контент на сайтах, з вимогою його видалення або блокування», - сказав голова консультаційно-дорадчої ради Інтернет асоціації України Олександр Баранов, додавши, що запропонований законопроект може привести до порушень прав та інтересів інших учасників ринку.

При цьому присутній на прес-конференції Голова комітету Інтернет асоціації України з питань електронної комерції Олександр Ольшанський зазначив, що для блокування контенту достатньо, щоб правовласник звернувся з відповідною заявою до суду і йому, дотримуючись законопроекту, зовсім не обов'язково надавати якісь докази, що підтверджують володіння авторськими правами.

«Провайдерам пропонується блокувати або видаляти контент за заявою правовласника. Але найголовніше – заявник зобов'язаний лише подати заяву до суду, він не повинен отримати рішення суду. І навіть якщо він (правовласник - УНІАН) суд програє, навіть якщо він був неправий, ніхто нікому не поверне збитки за це блокування або видалення контенту», - сказав Ольшанський, зазначивши, що в європейських країнах подібні спори вирішуються виключно в судовому порядку на підставі рішення суду.

Разом з тим, за словами керуючого партнера юридичної компанії «Юсктум» Артура Аф‘яна, нові законодавчі ініціативи, в разі їх прийняття, дадуть змогу заблокувати практично будь-який інтернет-контент, в тому числі журналістську статтю, фотографію тощо.

«Закон дуже вразливий до зловживання. За цим законом, для того, щоб заблокувати сайт, необхідно написати заяву (до суду – УНІАН) про те, що фотографія, яка ілюструє ту чи іншу новину, порушує авторські права. І сайт на 10 днів має бути вимкнений», - розповів адвокат.

Він також висловив занепокоєння, що блокування контенту без рішення суду несе в собі неминучі ризики цензури. «Ми бачимо на прикладі Російської Федерації, що законодавство про захист авторських прав легко перетворюється на інструмент цензурування...Якщо спільнота не виступить проти й не зможе скоригувати цей процес, в один прекрасний момент ми виявимо, що український сегмент інтернету контролюється», - сказав адвокат.

Таким чином, на думку спеціалістів Інтернет асоціації України, в такій редакції законопроект має бути відхилений. У подальшому проект потребує доопрацювання з залученням до цього процесу представників громадськості, юристів і правовласників контенту.

Довідка УНІАН, 23 жовтня Кабмін вніс до Верховної Ради законопроект про авторське право в мережі інтернет №3353, яким крім переліченого вище, пропонується запровадити відповідальність за невжиття заходів щодо припинення порушення авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет, а також встановити, що порушення власником сайту або постачальником послуг хостингу правил розміщення на своєму сайті "піратської" інформації тягне за собою штраф у розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.