Київ. 28 жовтня. УНІАН. Український центр суспільних даних здійснюватиме паралельний підрахунок голосів у містах Дніпропетровськ, Бердянськ і Краматорськ, де, за попередніми даними, 15 листопада відбуватиметься другий тур виборів мерів.

Про це виконавчий директор громадської організації «Український центр суспільних даних» Андрій Горбаль повідомив на прес-конференції в УНІАН, підбиваючи підсумки реалізації проекту «Прозорі місцеві вибори» з висвітлення ходу місцевих виборів 25 жовтня у Бердянську, Краматорську , Слов’янську, Дніпропетровську та в місті Дружківка (Донецька область).

За словами Горбаля, згідно з попередніми даними підрахунку голосів, другий тур виборів міських голів може відбутися у Дніпропетровську, Бердянську і Краматорську.

«У Слов’янську незрозуміло, чи буде другий тур», - додав він.

При цьому Горбаль додав, що у Дружківці другого туру не буде, бо в цьому місті проживає менше ніж 90 тис. виборців.

Говорячи про підсумки реалізації проекту «Прозорі місцеві вибори», голова правління Центру суспільних даних Сергій Васильченко зазначив, що в цілому до дня голосування у пілотних містах Бердянськ, Краматорськ і Слов’янськ, а також у Дніпропетровську та Дружківці, виборчий процес був прозорим.

Він додав, що у день голосування та під час підрахунку голосів і встановлення офіційних результатів виборів не можна стверджувати, що ці процеси були повністю прозорими.

Васильченко зазначив, що під прозорістю «ми розуміємо загальний інституційний рівень вільного доступу громадян до виборчих даних – інформація про виборчу систему, про кандидатів, рішення ТВК, процес підрахунку голосів і встановлення результатів».

При цьому Горбаль нагадав, що в рамках проекту партіям було запропоновано використовувати сайт http://vybir.info для оперативного он-лайн підрахунку голосів. Він зазначив, що жодна із партій не вела оперативний он-лайн підрахунок голосів. За словами Горбаля, усі штаби партій та кандидатів працювали «по-старому», тобто вносили дані вже після того, як отримували протоколи на руки.

Горбаль зауважив, що різні штаби не скористалися можливістю вводити детальні дані голосування по дільницях, бо це підвищує прозорість, дозволяє партіям взаємно контролювати підрахунок голосів. За словами експерта, якщо дані не співпадають – то у партій чи кандидатів виникають логічні питання уже один до одного.

Також Горбаль повідомив, що інформація про результати голосування вносилася на сайт не оперативно. Він додав, що ряд партійців пояснювали це тим, що не вистачає людей у штабах.

Крім того, Горбаль зауважив, що ряд представників партій, побачивши перші невтішні результати виборів, заявили, що не бачать необхідності у продовженні участі у проекті, мовляв, уже не до того.

Васильченко повідомив, що в систему було введено 425 постанов міських виборчих комісій: 67 - у Бердянську, 104 - в Краматорську, 143 - у Слов’янську, 12 - у Дружківці (в процесі введення). Всього для ознайомлення виборцям було введено дані про 2 тис. 224 кандидати, що балотувалися до місцевих рад та на посади міських голів у пілотних містах.

У прес-релізі, розповсюдженому на прес-конференції, сказано, що на відповідних сайтах: berdyansk.vybir.info, kramatorsk.vybir.info, slovyansk.vybir.info була оперативно розміщена інформація про ТВК та кандидатів.

Стосовно двох міст, які приєдналися до проекту згодом, – Дніпропетровську та Дружківці - встигли розмістити лише інформацію про кандидатів (постанови ТВК публікуюються вже пост-фактум).

При цьому у Центрі суспільних даних зазначили, що не всі ТВК «однаково легко «ділилися» копіями своїх постанов для публікації на сайтах проекту (незважаючи на те, що це є відкрита і публічна інформація).

«Також існує інформація, яку кандидати мають подавати до ТВК, яка потім не оприлюднюється, – декларації, автобіографії та ін. Тут виникає питання, навіщо тоді її подавати, адже дані у деклараціях чи біографіях не впливають на реєстрацію чи відмову», - наголошується у документі.

Головним завданням проекту «Прозорі місцеві вибори» є сприяння територіальним виборчим комісіям в ефективному оприлюдненні постанов, рішень, іншої офіційної інформації про виборчий процес на місцевих виборах 2015 року, а також рішення судів, котрі стосуються виборів, зареєстровані скарги кандидатів.

Фото з прес-конференції : http://photo.unian.net/ukr/themes/60895