Київ. 27 жовтня. УНІАН. Місцеві вибори в Україні 25 жовтня відбулись у відповідності з міжнародними стандартами, однак зафіксовано поодинокі випадки порушень з боку членів дільничних виборчих комісій.

Про це голова місії Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) в Україні Златко Вуйовіч сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Вибори 25 жовтня були проведені в основному в спокійній обстановці і у відповідності з міжнародними стандартами, з поодинокими випадками порушень встановленого порядку низкою членів ДВК, в основному, через відсутність інформації про деякі процедури», - сказав Вуйовіч.

За його словами, політизованість членів територіальних виборчих комісій у поєднанні з недостатнім розумінням положень нового закону про місцеві вибори й технічними труднощами призвели до низки сумнівних рішень численних ТВК, що стосувалися реєстрації кандидатів, друку виборчих бюлетенів, підрахунку результатів голосування.

«Складність закону, недостатні знання членів ДВК щодо нових процедур, велика кількість виборчих процедур і голосів, які були підраховані і занесені до таблиць, викликали невелику затримку в підрахунку голосів на значній частині країни», - зазначив Вуйовіч.

Він також додав, що постійні заміни членів ТВК та ДВК місцевими осередками політичних партій, які їх же й делегували, підірвали весь процес підготовки складів комісій, організований ЦВК і ТВК.

«Загалом, система призначення членів ТВК є доволі проблематичною. На нашу думку, необхідна професіоналізація на деяких рівнях членів ТВК з метою запобігання їх політизації. Дуже дивним для нас є те, що ТВК не готові сприймати рішення ЦВК або, що гірше, рішення судів», - сказав Вуйовіч.

Крім того, він також зауважив, що переважна більшість агітаційних матеріалів були видалені напередодні «дня тиші» - до опівночі 23 жовтня, проте іноді поодинокі кандидати та деякі партії порушували режим агітаційного мовчання по всій Україні.

Своєю чергою координатор довгострокових спостерігачів місії ENEMO Флорін Поенару зазначив, що українські ЗМІ «страждають від високої політизованості та відсутності автономії від політичних і бізнес-інтересів, що впливає на редакційну політику ЗМІ».

За його словами, більшість порушень в ході виборчої кампанії були пов’язані з передчасним початком кампанії, непрямим підкупом виборців, розміщенням плакатів у непередбачених для цього місцях, поширення агітаційних матеріалів без належного маркування.

«Той факт, що новий закон не передбачає будь-яких державних коштів на проведення місцевих виборів, фінансування кампаній з різних ресурсів і відсутність прозорості стосовно деяких джерел фінансування низки кандидатів або партій, є основними пунктами занепокоєння ENEMO та спостерігачів місії», - сказав Поенару.

Фото з прес-конференції в УНІАН: http://photo.unian.net/ukr/themes/60869