Київ. 27 жовтня. УНІАН. Особливістю місцевих виборів 25 жовтня стало те, що в якості спостерігачів не брали участь міжнародні організації, що так чи інакше заангажовані певними державами, зокрема Росією.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив старший науковий співробітник Legatum Institute Антон Шеховцев.

“Близько 10 років тому з'явився новий феномен - фейкові спостерігачі на інституціональному рівні: це організації, які початково вже знають про що вони будуть писати після виборів. Це були політично вмотивовані організації. Першою з них з'явилася “CIS EMO”. Це спостерігачі від міжпарламентської асамблеї країн СНД. Вони приїздили майже на всі вибори в Україні, починаючи з 2002 року і проводили промосковську політику”, - зазначив Шеховцев.

Відео дня

Також він додав, що кількість таких заангажованих спостерігачів суттєво збільшилась після низки так званих кольорових революцій в Грузії, Україні та Киргизії 10 років тому.

Водночас, він зауважив, що на місцевих виборах в Україні цього разу жодна з таких організацій представлена не була. Він пояснює це тим, що значна кількість членів цих організацій потрапили під санкції України (їм було заборонено в'їзд після того як вони стали спостерігачами на так званому референдумі у Криму у 2014 році).