Київ. 13 жовтня. УНІАН. Щорічно в Україні незаконно вирубують 330 тисяч гектарів лісу природно-заповідного фонду.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

Він розповів, що у половині областей країни (не рахуючи Крим і окупований Донбас) ведеться незаконна вирубка дерев у лісах природно-заповідного фонду. Щорічно таким чином знищується 330 тис га лісу, в обсягах 1 млн кубічних метрів деревини, тобто 1/16 всього річного об'єму вирубки в Україні.

Відео дня

Борейко повідомив, що злочинці налагодили псевдо-законну схему, за якою рубають ліс: "Закон "про природно-заповідний фонд" каже, що для дозволу рубки у заповіднику необхідно отримати ліміти Мінприроди та діяти згідно з "Санітарними правилами в лісах України". Ці Правила вимагають також узгодження в департаменті екології відповідної ОДА. Але виявилося, що 7 обласних департаментів екології узгоджують ліміти незаконно. До того ж 4 ОДА не зважають на санітарні правила взагалі. На практиці це означає, що лісники, що хочуть залізти в заказник, або отримують узгодження в тих, хто неповноважний на це і ігнорують тих, хто має право на такі узгодження. Інша схема - рубати ліс взагалі без узгоджень будь з ким, або перевищуючи ліміти».

Він зауважив, що «наприклад, у дендропарку Олександрія на Київщині, що підпорядкований президії Академії наук України незаконні, нібито санітарні рубки, тривають роками. Зрубують трьохсотлітні дуби, нібито хворі. А вартість одного такого дерева на лісовій біржі - до 1,5 млн грн. Схожа ситуація у Софіївському дендропарку на Черкащині і «Тростянець» на Чернігівщині».

У свою чергу, юрист громадської організації Екоправо-Київ Галина Левіна розповіла, що екологи звернулися з адміністративним позовом до Департаменту екології та природних ресурсів Сумської ОДА і вимагають визнати незаконними дії департаменту з видачі лімітів на санітарні рубки в межах природно-заповідного фонду місцевого значення та скасувати ці ліміти, як такі, що видані неналежним суб'єктом. На черзі, за словами Левіної, інші області, де незаконно рубають ліс у заповідниках.