Київ. 12 жовтня. УНІАН. Третина, або 30%, представників бізнесу в Україні відзначили зростання масштабів корупції в державних структурах країни за останні півроку, тоді як згідно з попереднім опитуванням, представленим у квітні цього року показник становив 27,7%.

Про це свідчать результати дослідження «Рівень сприйняття корупції бізнесом: друга хвиля» за підтримки Transparency International Україна, «ПрайсвотерхаусКуперс (Аудит)», GfK Ukraine і «ПриватБанку», представлені на прес-конференції в УНІАН.

Згідно з опитуванням, частка підприємств, які безпосередньо зустрічалися з корупцією, за півроку знизилася до 12,7% з 14,6%. «Сприйняття корупції, ситуація з корупцією дещо погіршилася, хоча і незначно. При цьому частка підприємств, які стикалися з корупцією, скоротилася, а це статистично значний показник, і я вважаю, що це позитив», - прокоментував результати дослідження представник GfK Ukraine Дмитро Яблоновський.

У свою чергу, керівник Transparency International Україна Олексій Хмара зазначив, що результати попереднього дослідження було представлено керівництву найбільш корумпованих, на думку бізнесу, державних структур, і було озвучено на засіданні Нацради реформ, що дає результат. «Зрозуміло, за півроку особливих змін бути не може, але те, що реальний досвід зіткнення стає меншим, свідчить, що держава рухається у правильному напрямку», - сказав він.

За підсумками останнього опитування, на чолі списку найбільш корумпованих держорганів залишаються податкова служба, митниця, Агентство земельних ресурсів, пожежна служба та міліція. Серед галузей економіки, найбільш схильних до корупції, лідерами стали промисловість, транспорт і зв'язок, торгівля. У розрізі регіонів найбільше бізнес зустрічається з корупцією в Івано-Франківській, Запорізькій і Донецькій областях. Також автори дослідження привели конкретні ситуації, при яких виникає корупція. Наприклад, у податковій службі найчастіше це відбувається при проведенні перевірок.

Присутній на презентації заступник голови правління «ПриватБанку» Дмитро Дубілет, як ідейний натхненник дослідження, пояснив, що результат проведеного опитування є свого роду числовим КРІ (ключовим показником ефективності) зусиль української влади у боротьбі з корупцією. «Саме Адміністрація президента є найбільш пристрасним замовником цього дослідження. Це той самий КРІ, на що вони звертають увагу в першу чергу і обговорюють на Національній раді реформ»,- наголосив він.

Також учасники презентації відзначили, що найбільш важливими інструментами в боротьбі з корупцією є подальше переведення послуг держструктур в інтернет і подальше підвищення прозорості роботи державної і місцевої влади.

Як повідомляв УНІАН, за результатами представленого в квітні цього року дослідження, проведеного за підтримки Transparency International Україна, «ПрайсвотерхаусКуперс (Аудит)», GfK Ukraine і «ПриватБанку», 27,7% представників бізнесу в країні вважають, що масштаб корупції за останні півроку зріс.

Викорінення корупції є основною проблемою української економіки, на думку найбільших кредиторів України, включаючи Міжнародний валютний фонд, Всесвітній банк і Європейський банк реконструкції та розвитку. Зокрема, міністр фінансів України Наталія Яресько на початку цього року пояснювала складнощі у переговорах з МВФ очікуваннями фонду реальних результатів у боротьбі з корупцією.

Фото з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/60513