Київ. 12 жовтня. УНІАН. В Україні немає нормативної основи для комплексного розвитку об’єднаних громад.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявив голова Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення Андрій Крупник.

Він зазначив, що у березня у Верховній Раді було зареєстровано два законопроекти: №2466 «Про органи самоорганізації населення» та №2467 «Про загальні збори (конференції) членів територіальної громади за місцем проживання», які досі не винесені на розгляд депутатів.

Відео дня

«Неприйняття цих законів обмежує можливості розвитку місцевого самоврядування. У нас сьогодні близько 11 тисяч територіальних громад. Досвід іноземних країн показує, що така кількість дрібних громад – практично нежиттєздатна система. Ми хочемо їх укрупнити. Кабмін прийняв розпорядження про те, що 159 об’єднаних громад сьогодні ідуть на вибори як єдине ціле. Вони включають в себе близько 750 громад. Це всього близько 7% всієї країни», - сказав Крупник.

Він висловив сподівання, що народні депутати ухвалять ці законопроекти, оскільки вони сприятимуть участі громадян в управлінні місцевими справами, в тому числі ухваленню статутів територіальних громад.

Також експерт зазначив, що завданням очолюваної ним асоціації є сприяння самоорганізації населення.

«Наше завдання - допомогти тим, хто готовий був би об’єднатись, і головне – допомогти тим громадам, які вже вирішили об’єднатись, бо сьогодні методика Кабміну обмежується моментом створення перспективного плану… Немає методики розвитку цих громад. Зараз асоціація береться за декілька пілотних варіантів об’єднаних громад – сільської, міської, і ми разом з ними відпрацюємо технологію подальшого розвитку з включенням всіх можливих ресурсів… У нас десять ресурсних центрів по країні, і ми розширюємо коло наших партнерів. Ми хочемо, щоб у кожному регіоні було організовано підтримку створенню та розвитку територіальних громад. Ми також хочемо, аби державна політика знову повернулась обличчям до розвитку громадянського суспільства», - наголосив він.

Своєю чергою народний депутат України від «блоку Петра Порошенка» Наталія Новак висловила переконання у тому, що реформа місцевого самоврядування може бути успішною лише у разі залучення громадськості до процесів об’єднання громад, до планування та управління їхнім подальшим розвитком.

Як повідомляв УНІАН, 3 березня президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про добровільне об'єднання територіальних громад».

Закон спрямований на децентралізацію публічної влади з реальним забезпеченням загальновизнаних європейських принципом організаційної, правової та фінансової самостійності органів місцевого самоврядування, передбачених Конституцією України принципу справедливого і неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами.

Закон регулює відносини, які виникають у процесі добровільного об'єднання територіальних громад сіл, селищ, міст.

Станом на початок вересня в Україні 6,3 тис. територіальних громад ініціювали своє об'єднання, провели об'єднання - 180 громад.