Київ. 8 жовтня. УНІАН. Київська міська державна адміністрація в рамках широкомасштабного проекту електронного управління Kyiv Smart City надала киянам можливість впливати на процес бюджетного планування міста з допомогою нового онлайн-інструменту «Бюджет Участі», який з 8 жовтня в тестовому режимі доступний на офіційному сайті КМДА.

Про це в ході прес-конференції в УНІАН повідомив голова бюджетної комісії КМДА Андрій Странніков.

«У цьому році, завдяки нашим колегам у нас є можливість запустити ресурс, який передбачає можливість участі кожної людини у визначенні пріоритетів бюджету міста... Наступного року ми хочемо, щоб люди мали можливість не лише бачити видатки міста, а й впливати на прийняття міського бюджету і визначати свої пріоритети», - зазначив Странніков, додавши, що остаточне рішення прийматиме бюджетна комісія Київради.

Відео дня

Як розповів присутній на прес-конференції один з розробників проекту, голова громадської організації Socialboost Денис Гурський, ця система дасть можливість киянам безпосередньо впливати на процес прийняття рішення в міській раді і відстоювати інтереси своїх громад. «На сьогодні ми об'єднали зусилля з нашими канадськими партнерами Open North і власне кажучи, розробили це рішення для КМДА», - говорить Гурський.

За його словами, для того, щоб висловити свої побажання з якихось ключових питань, які виводяться на обговорення в КМДА, - необхідно перейти на сайт київської адміністрації, залишити трохи інформації про себе та зареєструвати свою індивідуальну версію бюджету. Після цього система сформує "середнє арифметичне" всіх побажань киян і з цього влада зможе зробити якісь висновки при прийнятті чергового бюджету.

Як повідомляв УНІАН, на початку лютого мер Києва Віталій Кличко заявив про намір запровадити в Києві систему Smart City, одним з напрямків якої стане електронний бюджет. При цьому співкоординатор проекту Kyiv Smart City Юрій Назаров на одному із засідань Київради повідомив, що до фінансування цього проекту причетні Міжнародний фонд «Відродження», а також Агентство США з міжнародного розвитку.

На сьогодні в рамках системи Smart City в столиці вже діє електронний бюджет, а також електронні петиції. Також у планах фахівців Kyiv Smart City протягом 2015 року перевести всі закупівлі, які здійснюються за рахунок коштів міського бюджету, в електронний формат. А також оптимізувати автомобільний трафік у столиці з використанням інтелектуальної транспортної системи.