Київ. 1 жовтня. УНІАН. Столична влада, зокрема мер Києва Віталій Кличко і начальник Головного управління міністерства внутрішніх справ у Києві Олександр Терещук, повинна звернути особливу увагу на діяльність незаконних пунктів обміну валют і закрити їх. Про це заявив на прес-конференції в УНІАН правозахисник Руслан Кисельов.

«Є пан Терещук, який працює начальником міліції, є пан Кличко. Ми хочемо від них побачити закриття незаконних пунктів обміну валют», - сказав він.

При цьому Кисельов повідомив, що в процесі своєї діяльності він виявив близько 300 незаконних пунктів обміну валют у столиці.

Відео дня

«Коли ми виявили близько 300 адрес (незаконних обмінних пунктів – УНІАН) по Києву, то сама міліція сказала, що їх більше 1500», - додав правозахисник.

При цьому Кисельов зазначив, що обмінний пункт може приносити своєму власникові від 2 до 10 тис. грн прибутку на день.

У свою чергу, правозахисник Сергій Гладкий закликав міністра МВС Арсена Авакова розібратися в проблемі незаконних обмінних пунктів.

«Я хочу звернутися до пана Авакова: наведіть порядок у столиці з цими обмінними пунктами. Співробітники міліції, Служби безпеки України ходять і міняють гроші в цих обмінниках і не помічають», - сказав він.

Присутній на прес-конференції експерт із економічних питань Володимир Мартинчук підкреслив, що незаконні обмінні пункти не платять податки, відповідно, бюджет недоотримує гроші.

«Гроші (від діяльності незаконних пунктів обміну валют – УНІАН) не надходять до бюджету, а влада закриває на це очі. При цьому за ці гроші можна було б вирішити багато фінансових проблем», - сказав Мартинчук.

Також він додав, що, за його інформацією, багато власників цих обмінних пунктів є вихідцями з Луганської та Донецької областей.

Як повідомляв УНІАН, у серпні співробітники податкової міліції, прокуратури та управління Міністерства внутрішніх справ Києва виявили та вилучили в ході обшуку в незаконних пунктах обміну валют 4 млн дол. і 7 млн грн.

У липні співробітники Служби безпеки України спільно зі столичною прокуратурою викрили в Києві діяльність організованої групи, яка контролювала масштабний нелегальний бізнес обміну валют. Добовий оборот валюти, яка виводилась «у тінь», становив понад 3 млн дол. Під час обшуків правоохоронці вилучили понад 800 тис. дол., 40 тис. євро та 100 тис. грн.