Київ. 29 вересня. УНІАН. Координатор парламентських і виборчих програм «ОПОРИ» Ольга Айвазовська заявляє, що на сьогодні 51 політична партія активно проводить передвиборчі агітаційні заходи в різних регіонах.

Про це вона сказала під час прес-конференції в УНІАН.

Айвазовська зазначила, що це, зокрема, партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність», яка проявляє активну діяльність у 25 регіонах країни та в Києві. На другому місці «Наш край» - 24 регіони, «Батьківщина» - 22 регіони, «УКРОП» - 21 регіон.

Відео дня

«Решта політичних партій проявляють свою активну політичну агітаційну діяльність менш ніж у двох десятках регіонів. Деякі з них фокусуються на окремих регіонах», - сказала вона.

Експерт також відзначила фіксування випадків з ознаками підкупу виборців. Зокрема, йдеться про благоустрій прибудинкових територій, ремонт будинків, спорудження дитячих майданчиків, освітлення вулиць та під’їздів.

Крім того, вона відзначила надання обладнання освітнім та медичним закладам, роздачу послуг, цінних паперів, акційних знижок, а також надання медичних, освітніх та юридичних послуг.

Айвазовська нагадала, що станом на сьогодні місцеві організації 132 партій мають право висувати і реєструвати кандидатів на місцеві вибори. До 30 вересня, додала вона, триває етап висування кандидатів і до 1 жовтня будуть зареєстровані усі суб’єкти виборчого процесу.

Своєю чергою аналітик «ОПОРИ» Олександр Клюжев відзначив суттєве зниження внутрішньопартійної конфліктності щодо висування кандидатів у порівнянні з виборами 2010 року.

Водночас він зауважив, що «не спрацювала» норма законодавства щодо забезпечення представництва не менш ніж 30% однієї статі у виборчих списках кандидатів від місцевих організацій партій на виборах обласних, районних та міських рад.

«Політичні партії достатньо масово в усіх регіонах України не дотримуються цієї вимоги законодавства», - сказав Клюжев і додав, що ця норма законодавства усе ж є рекомендаційною.

Експерт також висловив думку, що найбільша кількість поданих документів для реєстрації кандидатами припаде на останній день.

Клюжев також відзначив випадки відсутності розмежування між посадовою та передвиборчою активністю осіб, які займають посади в органах місцевого самоврядування.