Київ. 29 вересня. УНІАН. Координатор парламентських і виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська відзначає серйозні відхилення у кількості виборців у територіальних виборчих округах.

Про це вона заявила на прес-конференції в УНІАН.

За словами Айвазовської, територіальні виборчі комісії сформували округи для місцевих виборів. «Ми зафіксували серйозні відхилення у кількості виборців, що прив’язані до територіальних виборчих округів, утворених відповідними виборчими комісіями», - сказала вона.

Відео дня

Так, рівень відхилення для районних рад, зауважила експерт, подекуди перевищує 700%. «Кількість виборців, які є в одному територіальному виборчому окрузі, порівняно з іншим територіальним виборчим округом у межах цієї громади, подекуди в сім, майже у вісім разів відрізняється в кількості виборців», - відзначила Айвазовська.

Вона вважає, що існуватиме проблема рівності ваги мандатів переможців. «Принцип «міжнародний стандарт щодо рівності ваги мандата», на жаль, уже сьогодні ми можемо фіксувати, що буде недотриманий», - констатувала експерт.

Айвазовська навела приклад, що в одному окрузі може бути 6 тис. виборців, а в іншому – 60 тис. Так, один кандидат «отримає 15% у малому окрузі, і питома вага цього мандата буде значно менша, ніж кандидата, який отримає 10% у великому територіальному виборчому окрузі».

При цьому на фінальному етапі розподілу мандатів ТВК порівнюватиме відсотки, набрані кандидатами у межах територіальних виборчих округів.

Щодо відхилення кількості виборців у межах територіальних округів на виборах до обласних рад - цей показник подекуди доходить до 240%, сказала Айвазовська.

Загалом, як зазначають в ОПОРІ, близько половини територіальних виборчих округів, утворених для виборів депутатів обласних рад, мають понад 15-відсоткове відхилення від середньої кількості виборців в окрузі, що допустимо за рекомендаціями Венеціанської комісії. На виборах до районних рад кількість таких аномальних округів сягає двох третин.

Крім того, Айвазовська відзначила, що на рівні територіальних виборчих комісій фіксується один з найменших рівнів заміни членів комісій порівняно з попередніми виборчими кампаніями – 8%.

Експерт також наголосила на необхідності вирішення питання голосування внутрішньо переміщених осіб.