Київ. 25 вересня. УНІАН. Презентовано веб-сайт «Прозорі місцеві вибори», на якому розміщено всю інформацію про місцеві вибори 25 жовтня у Бердянську, Краматорську і Слов’янську.

Сайт презентували сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова правління громадської організації «Український центр суспільних даних» Сергій Васильченко та виконавчий директор центру Андрій Горбаль.

Васильченко зазначив, що брак прозорості виборчого процесу на місцевих виборах може призвести до маніпуляцій, шахрайства, тому для уникнення такої ситуації було створено веб-сайт http://vybir.info – «Прозорі місцеві вибори».

Горбаль повідомив, що на цьому сайті в доступній формі буде розміщено всю офіційну інформацію територіальних виборчих комісій у трьох пілотних містах – Бердянську (Запорізька область), Краматорську та Слов’янську (Донецька область), в тому числі дані про партії, що висувають своїх кандидатів; про самих кандидатів, про округи та дільниці – включно з інтерактивними картами, результатами голосування та виборів.

За його словами, інформація на сайт береться від територіальних виборчих комісій.

«Деякі дуже раді з нами співпрацювати, деякі не зовсім розуміють, яка для них це буде користь і реальна допомога», - додав Горбаль.

Він зазначив, на сайті також є карти з межами округів і дільниць.

Васильченко додав, що головним завданням проекту є сприяння територіальним виборчим комісіям в ефективному оприлюдненні постанов, рішень, іншої офіційної інформації про виборчий процес на місцевих виборах 2015 року, а також рішення судів, котрі стосуються виборів, зареєстровані скарги кандидатів.

«А безпосередньо в день виборів і під час підрахунку голосів ми пропонуємо всім політичним силам, в яких є бажання, використати цей ресурс для паралельного підрахунку голосів», - зазначив він.

За словами Васильченка, це дасть можливість зробити підрахунок голосів «більш відкритим і прозорим з тим, щоб після виборів не було протиріч, скандалів між політичними партіями» щодо неправильних даних.

На переконання Васильченка, ситуація ускладнена через те, що вибори до міських, районних та обласних рад відбуватимуться за принципово новою виборчою системою – найскладнішою і найнезрозумілішою.

За його словами, закон про місцеві вибори виписаний таким чином, що кандидат від партії може набрати переважну більшість голосів виборців в окрузі, але не отримати мандат і не потрапити до ради, бо його партія в цілому по всьому місту (району, області) набирає меншу кількість, ніж передбачено прохідним бар'єром.

Як додав Горбаль, також може скластися ситуація, за якої представники тієї чи іншої партії можуть лідирувати в усіх округах, проте мандати отримають не всі, якщо ще хоч одна партія подолає прохідний бар'єр. За його словами, представники деяких округів можуть бути взагалі не представлені у раді, а з деяких буде обрано по декілька депутатів.

Васильченко також повідомив, що депутатами від деяких округів можуть стати кандидати, які зайняли навіть третє чи четверте (або й нижче) місце на виборах за кількістю голосів виборців.

«Якщо образно говорити, то для того, щоб кандидат партії, яка пройшла, став депутатом, треба, щоб його рейтинг в окрузі був вище середньо партійного», - наголосив експерт.

«Беремо гіпотетично, що якась партія - її кандидати стають лідерами в усіх округах, і партія набирає десь відсотків 30, але проходять у відповідну місцеву раду тільки депутати, які набрали відсотки від 40 і вище, а ті, що мали в середньому 20, 30 відсотків, але лідирували по своїй території, депутатами не стають», - пояснив він.

Фото новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/60149