Київ. 23 вересня. УНІАН. Родичі пожежників, які загинули від вибуху, що стався у червні цього року на нафтобазі «БРСМ-Нафта» під Києвом, звинувачують слідчі органи в непрозорості розслідування і закликають генпрокурора взяти слідство під особистий контроль.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив адвокат Олександр Мірошник, який представляє інтереси потерпілих.

"У нас є вагомі підстави не довіряти слідству. Ми вважаємо, що слідство може прийняти невірний напрямок і почати шукати винних не там, де потрібно шукати ... Слідство вже йде більше ніж три місяці, і за весь цей час я бачив слідчого лише двічі. На всі наші вимоги ознайомитися з матеріалами слідства, з тими документами, які дали б розуміння, що взагалі робиться, ніякої офіційної реакції взагалі немає", - повідомив Мірошник.

За словами адвоката, незважаючи на те, що потерпілій стороні було надано право на ознайомлення з матеріалами розслідування, слідчі органи у встановлений законом термін не надали як матеріали справи, так і письмову відмову у їх наданні. До того ж, за словами адвоката, у потерпілої сторони склалося враження, що слідство має намір зробити винними у загибелі пожежних керівництво Держслужби з надзвичайних ситуацій (ДСНС).

"Під час останньої розмови зі слідчим у нас склалося стійке враження, що слідство йде двома шляхами. З одного боку, винуватцями є співробітники і керівництво нафтобази, а з іншого боку - слідство шукає винуватців серед керівників гасіння пожежі. Ми вважаємо, що це робиться для того, щоб не притягати до відповідальності власників цієї нафтобази", - повідомив Мірошник.

Крім того, адвокат закликав керівництво профільних відомств забезпечити прозоре проведення розслідування трагедії, що сталася, і притягнути до відповідальності головних власників нафтобази.

"Ми вимагаємо від Генпрокуратури і особисто від генерального прокурора Шокіна (Віктора Шокіна - УНІАН) взяти справу на особистий контроль. Ми вимагаємо від міністра внутрішніх справ (Арсена Авакова - УНІАН) достовірної інформації про хід цього слідства. Ми вимагаємо покарати винуватців з числа власників і керівників нафтобази, бо в рамках цієї кримінальної справи не йдеться про порушення норм безпеки, це тільки наслідки. Йдеться також про ухилення від сплати податків і елементарне небажання виконувати закони ", - зазначив адвокат.

Водночас, як повідомив батько загиблого під час гасіння пожежі молодшого сержанта служби цивільного захисту, пожежного-рятувальника 15-ї Державної пожежно-рятувальної частини Антона Басовського Олександр Басовський, потерпіла сторона не має жодних претензій до ДСНС, зазначивши при цьому, що представники відомства були єдиними, хто надав підтримку потерпілим.

"Претензій до служби ДСНС у нас жодних немає. Єдині, хто допомагає, - це керівники районних управлінь та міста. Ми були на прийомі у голови ДСНС, коли вручали нашим хлопцям Ордени мужності третього ступеня. Ніхто більше з офіційних осіб з нами не спілкувався", - зазначив Басовський.

Він також додав, що завдяки діям загиблих пожежних вдалося запобігти катастрофі, яка б в рази перевищувала наслідки трагедії, що сталася.

"Вони охолоджували цистерни, бо за сто метрів були склади не просто зі снарядами, а з ракетами від вертольотів і літаків. Також газонаповнювальна станція. Плюс поряд така сама нафтобаза компанії WOG. Ці десять хлопців, які перебували всередині нафтобази, врятували Васильків. Якби цистерни вибухнули до того, як прибрали ракети і перекрили газ, то було б те, що було в Китаї", - сказав Басовський.

Як повідомляв УНІАН, пожежа на нафтобазі «БРСМ-Нафта» у Васильківському районі Київської області тривала з 8 по 17 червня. За офіційними даними, в результаті пожежі загинули 5 людей, ще 15 постраждали.

За даними Міністерства внутрішніх справ, у результаті пожежі державі завдано 12 млрд грн збитку. За фактом пожежі було порушено кримінальне провадження за ч. 2 ст. 273 (порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах або вибухонебезпечних цехах) Кримінального кодексу України, а за фактом загибелі людей під час пожежі - за ч. 2 ст. 275 (порушення правил, які стосуються безпечного використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд, що спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.

12 червня очільник МВС Арсен Аваков повідомив, що у рамках кримінального провадження, відкритого за фактом пожежі на нафтобазі у Київській області, що супроводжувалася загибеллю людей, затримано фактичного керівника нафтобази, заступника директора компанії "Укртрансойл" Юрія Шквиру. Також, за словами Авакова, до кримінальної відповідальності притягається головний інженер Юрій Южанін, який відповідав за охорону праці та експлуатацію нафтосховищ.