Київ. 22 вересня. УНІАН. Новий закон про державні закупівлі, ухвалений Верховною Радою 15 вересня, дасть змогу значно підвищити їх прозорість і усунути порушення, що призводили до розтрати держкоштів, заявив член громадської організації «Свідомі», юрист Ігор Кузьмінський на прес-конференції в УНІАН.

«Закон дасть прозорість. Він дасть можливість усім, хто хоче брати участь у тендері, бачити на відповідних сайтах оголошення, перелік документів, які необхідно надати. Будь-який бажаючий зможе брати участь у торгах. Багато обмежень щодо документації, завдяки яким замовники обмежували учасників або штучно їх відкидали, буде більш прозорою, більш доступною», - сказав він.

Присутня на прес-конференції аналітик громадської організації «Свідомі» Яна Мірошник зазначила, що законопроект дає змогу забезпечити більший контроль за проведенням держзакупівель.

«Замовник вже не матиме такої кількості прав, щоб на свій розсуд і так, як йому вигідно, вибирати переможця. Це контролюватиметься», - наголосила вона.

За словами експертів, за останні 5 місяців громадська організація виявила порушення сорока процедур проведення держзакупівель загальним обсягом 200 млн грн.

При цьому найчастиішми порушеннями стали порушення добросовісної конкуренції, закупівлі за завищеними цінами, закритість процесу торгів, дискримінація учасників, необ'єктивна оцінка конкурсних пропозицій.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада України 15 вересня прийняла в другому читанні і в цілому проект закону про внесення змін до низки законодавчих актів про проведення державних закупівель, що поліпшують механізм проведення держзакупівель, обсяг яких становить близько 300 млрд грн на рік.

Ухвалення законопроекту дає Україні змогу продовжити процес приєднання до угоди СОТ про державні закупівлі.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі розраховує упродовж 2 місяців завершити процедуру приєднання України до угоди Світової організації торгівлі про державні закупівлі, яка відкриває експортерам доступ до ринку обсягом 1,7 трлн дол.