Київ. 16 вересня. УНІАН. Корупція при купівлі житла для військових і зловживання з боку чиновників Міністерства оборони України під час проведення тендерів гальмує вирішення квартирного питання в Україні.

Таку думку під час прес-конференції в УНІАН висловив голова громадської організації «Доступне житло – Київ», генеральний директор інвестиційно-будівельної компанії «Будкапіталз» Євген Пінчук.

За його словами, чиновники Департаменту капітального будівництва Міністерства оборони України використовують схеми з протягування «переможців» тендерів, які продають житло в жахливому стані за об'єктивно завищеними цінами, чим суттєво скорочують кількість придбаного житла.

Як приклад Пінчук наводить ситуацію з липневим тендером на закупівлю житла для військовослужбовців, коли Міноборони купило квартири в «реконструйованому гуртожитку» в Роздолі Львівської області за ціною 10 450 грн/кв. м, тоді як за 14 кілометрів від Києва можна купити готові квартири навіть за 6,5 тис. грн/кв. м.

«Департамент капітального будівництва закупив житло для військових у 63-річному будинку, за півсотні кілометрів від міста, де відстань до найближчого гарнізону становить близько 54 км», - зазначив Пінчук, демонструючи відеокадри придбаного житла.

За його словами, на підставі цих відеоматеріалів Військова служба правопорядку провела розслідування і винесла вердикт про наявність ознак корупції в діях керівництва Департаменту капітального будівництва Міноборони.

Присутній на прес-конференції інформкоординатор офіцерської громадської ініціативи «Чисті погони» Ігор Рудич розповів, що в зал, де проводився тендер на закупівлю житла для військових на загальну суму майже 1 млрд грн, не був допущений жодний журналіст.

«Директор департаменту пані Шраменко доклала всіх зусиль, аби не пустити на тендер жодного журналіста», - зазначив Рудич.

На думку активіста, саме тому керівництво Міноборони має тепер переконати суспільство, що тендерні кошти на закупівлю житла для військових зараз розподіляються абсолютно прозоро, і подальша доля бюджетних коштів - законна і чесна.

Рудич звернувся до Генерального прокурора України, президента України та міністра оборони України з проханням провести розслідування дій посадових осіб Міноборони, відповідальних за проведення тендерних закупівель житла.

Як повідомляв УНІАН, у 2015 році для українських військових планується придбати на первинному і вторинному ринках більш як 4300 квартир, загалом на житло передбачено більш як 1 млрд грн.