Київ. 16 вересня. УНІАН. Близько 10 тис. резервістів-учасників антитерористичної операції не мають соціальних пільг, які мають військовослужбовці, що брали участь у бойових діях на сході України.

Про це керівник військово-патріотичного об'єднання учасників АТО «Справедливість», командир штурмової роти батальйону «Донбас» Тарас Костанчук заявив на прес-конференції УНІАН.

«Весь цей рік резервісти, а це близько 10 тисяч осіб з батальйонів «Донбас», «Айдар», «Азов» та інших, які були поранені в зоні АТО та внаслідок цього стали інвалідами, отримували одноразову державну допомогу у 2,5 рази меншу, ніж інваліди-військовослужбовці. Тобто, наприклад, при отриманні другої групи інвалідності внаслідок поранень в зоні АТО військовослужбовець отримував 250 тис. грн, а резервіст за таких умов – всього 100 тис. грн», - повідомив він.

При цьому Костанчук зазначив, що «ми змогли добитися, але це досить складно, ходячи по кабінетах, сварячись із чиновниками, щоб інвалідам-резервістам надавали ту ж саму одноразову допомогу, як і інвалідам-військовослужбовцям. Зараз відповідна постанова Кабміну (№691 від 8.09.2015) нарешті прийнята. Ми добилися».

Водночас він зауважив, що це тільки стосується інвалідів і одноразової допомоги. Всі інші соціальні виплати, які мають військовослужбовці, резервісти не отримують.

«Таких випадків дуже багато, коли резервісту, що отримав важке поранення та інвалідність у зоні АТО, офіційно відмовляють у призначенні пенсії, тому що в нього, наприклад, немає трудового стажу, це стосується молодих хлопців - резервістів батальйону «Донбас» чи інших», - зауважив боєць батальйону «Донбас» Євген Циганов.

Також він додав, що згідно з Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», ветерани-резервісти, учасники АТО, мають статус учасника бойових дій, але не мають права на соціальні пільги, як військовослужбовці.

Крім того, за словами Циганова, існує велика різниця між соціальними виплатами із втрати годувальника родичам військовослужбовців та родичам резервістів.