Київ. 15 вересня. УНІАН. Експерти Центру «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» за підтримки посольства Нідерландів в Україні провели оцінку сайтів державних компаній України з метою визначення рівня їх відкритості і прозорості.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила керівник Центру «Розвиток КСВ» Марина Саприкіна.

«Спільно з робочою групою ми розробили індекс прозорості й особливу методологію. По-друге, ми підготували керівництво із соціальної відповідальності для державних компаній. Також ми оцінили їх сайти», - сказала Саприкіна.

Відео дня

За її словами, розроблений індекс прозорості держкомпаній стане не тільки певним інструментом для виміру відкритості підприємств, а й стимулюватиме компанії до формування корпоративної політики прозорості.

Як зазначила голова Центру, в рамках дослідження, проведеного в серпні поточного року, експерти оцінили 60 веб-сайтів українських держкомпаній, у тому числі 50 з найбільшими активами, і державні банки, установи культури і спорту, а також інші підприємства, які раніше ввійшли в ТОП-100 найбільших компаній України за рівнем доходу. Так, загальний рівень прозорості держкомпаній, за результатами дослідження, становив 21,2 бала з максимально можливих 100.

При цьому рейтинг прозорості очолила Національна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (66 балів). Також до числа найбільш відкритих держкомпаній ввійшли «Укргідроенерго» (51 бал), «Центренерго» (47 балів), «Укркосмос» (43 бали), «Адміністрація морських портів України» (38 балів) та інші.

За даними експертів, середній рівень розкриття інформації за параметром «Зміст» становить майже 10 балів із 61 можливого. Більш як половина держкомпаній мають доволі низький рівень розкриття таких аспектів як корпоративне управління, права людини, трудові практики, екологічні питання. Також середній рівень розкриття інформації за параметром «Стратегія і звітність» становить близько 5 балів з 30 можливих.

Як зазначила Саприкіна, на сайтах держпідприємств практично відсутня інформація щодо політики заробітної плати, бонусів, премій керівництва, політики працевлаштування людей з особливими потребами, результатів екологічного аудиту й щодо інформації.

На думку присутнього на прес-конференції експерта цільової команди реформи управління держвласністю при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі Романа Ільтьо, показники проведеного дослідження свідчать про низький рівень прозорості держкомпаній в Україні.

«Я вважаю, що ці результати симптоматичні для держкомпаній і вони в цілому відображають низький рівень прозорості в державних компаніях, у тому числі порівняно з приватним сектором», - сказав Ільтьо.

Довідка УНІАН. Центр «Розвиток КСВ» - незалежна експертна організація з розвитку корпоративної соціальної відповідальності в Україні, яка об'єднує 38 компаній. Центр є членом правління Глобального договору ООН (2010-2013), національним партнером CSR Europe (Брюссель) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (WBCSD, Женева). Центр надає консультації з питань розробки стратегії, програм та комунікацій з КСВ, проведення моніторингу та оцінки ефективності проектів, підготовки і верифікації нефінансової звітності.