Київ. 11 вересня. УНІАН. Потрібно вносити зміни до закону про політичні партії, аби передбачати процедуру скасування реєстрації партій, які причетні до сепаратизму.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявила координатор парламентських і виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Вона наголосила на тому, що партія «Ми маємо мету», яку очолює «представник незаконного збройного формування» Денис Пушилін і назву якої, серед решти інших, оприлюднено на сайті ЦВК, не є офіційним суб’єктом виборчого процесу. «Це не є ті політичні сили, які звернулись до ЦВК з інформацією про те, що їхні місцеві організації і політичні партії, будуть брати участь у виборах. Це той реєстр, який був наданий Міністерством юстиції як центральним органом виконавчої влади, що відповідає за реєстрацію політичних партій ЦВК і вона попередньо його оприлюднила. Це не означає, що політична партія, яку очолює терорист, буде брати участь у цих виборах і таким чином легітимізована на місцевому рівні», - сказала вона.

Відео дня

У той же час Айвазовська наголосила на тому, що проблема тут полягає у тому, що жодних підстав для відмови ТВК у реєстрації у разі, якби ця політична партія сьогодні звернулась з готовністю висунути свій партійний виборчий список, немає.

«Керівник незаконного збройного формування, який на себе навіює певний образ представника місцевої влади, насправді, щодо нього відкриті кримінальні провадження, але рішень судів про те, що він є терористом, сепаратистом, загрожує державному устрою, розпалює ворожнечу тощо до цих пір немає. Тому у Міністерства юстиції не має жодних підстав не вважати цю особу дійсним керівником української політичної партії. Крім того, санкції, які може застосувати міністерство щодо політичних партій в Україні, вкрай обмежені. Тобто, заборонити політичну партію, її діяльність, скасувати реєстрацію на підставі того, що Пушилін потенційно може бути визнаний злочинцем на території України, також немає», - зазначила Айвазовська.

Вона зауважила, що на сьогодні в Україні є лише один закон, який обмежує участь партій у виборчому процесі – закон про декомунізацію, а також подання Міністерства юстиції до ЦВК, що партії, які мають ознаки і поширюють програми комуністичної партії, не братимуть участі у виборах.

«У ситуації, коли на сході країни ідуть військові дії і є досить серйозні сепаратистські рухи, у нас не забезпечено підстав для скасування реєстрації партій, окрім закону про декомунізацію щодо таких суб’єктів виборів. Тому є серйозні дискусії у суспільстві навколо цієї проблеми. Або потрібно вносити зміни до закону про політичні партії, де передбачити процедуру скасування таких партій у судовому порядку, а потім рішенням Міністерства юстиції. Або правоохоронні органи повинні більш активно діяти у межах кримінального провадження щодо Пушиліна, хоча наслідки суду щодо нього персонально, не вплинуть на діяльність партії, якщо її реєстрацію не буде скасовано Міністерством юстиції», - резюмувала вона.