Київ. 10 вересня. УНІАН. Керівник Моніторингово-аналітичної групи «ЦИФРА» Назар Бойко відзначає, що новий закон про місцеві вибори є недосконалим і результати виборів будуть «дуже несподіваними».

Про це він сказав під час прес-конференції в УНІАН.

«Закон, який прийнятий був безпосередньо напередодні виборів, є абсолютно недосконалим. Навіть в технічних нормах. Це створює колосальні проблеми, в першу чергу, для Центральної виборчої комісії. В другу чергу, ці проблеми перекочують на нижчий рівень – до територіальних виборчих комісій», - сказав Бойко.

Відео дня

Відповідно, на його думку, результати місцевих виборів будуть «дуже несподіваними і для суб'єктів виборчого процесу, і, в першу чергу, для виборців».

Бойко не виключає, що в багатьох адміністративно-територіальних одиницях виборці захочуть «розібратися, як встановлювалися результати голосування, і хто став депутатом».

«Поставляться питання, для чого ми узагалі приходили на виборчі дільниці, якщо ми не розуміємо, як конвертувалися наші голоси у представницькі мандати», - сказав він.

Водночас, Бойко вважає, що довгостроковим наслідком цього може стати те, що частина людей, які так і не розберуться в цих питаннях, втрачатимуть довіру до самого виборчого процесу і інституту виборів в Україні.

Він також, зокрема, відзначив певну диспропорцію у представництві політичних сил у територіальних виборчих комісіях (обласних, міських і районних). Так, за його даними, «Блок Петра Порошенка» та «Народний фронт» на двох мають майже половину посад голів у ТВК.

Бойко також зазначив, що нинішнім законом не вирішено питання щодо фінансування членів виборчих комісій суб’єктами виборчого процесу.

Крім того, аналітик «ЦИФРИ» Іванна Фединчук відзначила, що територіальні виборчі комісії при формуванні округів повинні враховувати інтереси адміністративно-територіальної одиниці. Водночас, встановлюється, що ТВК має формувати округи з орієнтацією на середню кількість виборців.

«Поєднати ці дві норми, виходячи із особливостей адміністративно-територіального устрою країни досить непросто. Але ще більше цей процес ускладнюється через норму про те, що на виборах депутатів до обласних рад кількість територіальних виборчих округів у місті і в районі не може перевищувати 20% від загальної кількості ТВО», - сказала вона і додала, що кількість виборців у різних ТВО може різнитися у десятки разів.

Говорячи про механізм встановлення результатів виборів у частині розподілу мандатів, Фединчук відзначила деякі ризики. Так, не виключається, що той кандидат, який набере найбільшу кількість голосів виборців в окрузі, при переведенні цієї кількості голосів у відсотки не отримає мандата.

«Також можлива ситуація, коли той чи інший округ буде без представлення депутата в обласній раді. Або навпаки – інший округ може мати 2-3 депутати», - сказала вона.

Таким чином, додала Фединчук, створюється ситуація, коли отримання більшості голосів виборців не означатиме отримання мандату.

«Ці особливості, однозначно, вплинуть на стратегії політичних партій. Те, яким чином вони будуть залучати взнаваних чи відомих кандидатів у свій список, і яким чином вони поводитимуться в подальшому», - зауважила аналітик.

У свою чергу голова правління Українського центру суспільних даних Сергій Васильченко, зокрема, висловив думку, що на практиці не виконуватиметься норма закону, яка стосується нерозривності меж одномандатних і територіальних виборчих округів. Він нагадав про можливість «нарізки» округів під конкретну особу.

«З «нарізкою» округів у містах, скоріш за все, по кількісному складу проблем не буде. Хіба що хтось вже занадто буде під когось робити округ, то там будуть якісь перекоси», - сказав він.