Київ. 8 вересня. УНІАН. Представники малого та середнього бізнесу заявили в ході круглого столу в УНІАН про безперервний адміністративний і силовий тиск на бізнес з боку столичної влади, а також закликали представників Київської міської державної адміністрації встановити єдині правила розміщення тимчасових торговельних споруд.

Зокрема, присутній на круглому столі голова громадської організації «Спілка інвесторів транспортної інфраструктури м. Києва» Сергій Корнієвський заявив про безперервний силовий тиск на столичних підприємців, а також про незаконний демонтаж торгових приміщень у нічний час.

«Незважаючи на наявність всіх дозвільних документів, протягом останнього місяця представники столичної влади в особі КП «Київблагоустрій» спільно з комерційним підприємством «Арктика» почали масовий демонтаж кіосків у нічний час із застосуванням сили, руйнуючи при цьому як приватне, так і комунальне майно», - зазначив він.

За словами Корнієвського, у відповідь на численні запити з боку асоціації управління благоустрою міста Києва повідомило, що основним документом, що дозволяє здійснення підприємницької діяльності, є лише продовжений інвестиційний договір.

«Управління благоустрою у відповідь на наші неодноразові запити дало нам відповідь, що ті договори, які ми уклали з КП «Київпастранс», не виправдовують нашого перебування на зупинках, а лише подовжені інвестиційні договори будуть вирішальним документом», - зазначив він.

У зв'язку з цим голова громадської організації закликав профільну комісію Київради в особі її голови Ігоря Піковського вийти до київського мера з ініціативою про продовження дії інвестиційних договорів з КП «Київпастранс» терміном на 1 рік або до моменту прийняття загальної концепції функціонування та розміщення зупиночних комплексів.

Крім того, Корнієвський заявив, що Піковський повинен поставити перед головою Київської міськадміністрації питання про необхідність призначення його профільного заступника з питань транспорту. «Нам потрібен заступник, якому люди зможуть довіряти», - сказав він.

У свою чергу, присутня на прес-конференції перший заступник голови громадської організації «Власники малих архітектурних форм у метрополітені» Світлана Підлісна звернула увагу на незаконні методи, які адміністрація метрополітену використовує для ліквідації МАФів на території столичної підземки.

За її словами, чиновники безпідставно розсилають листи з вимогою прибрати встановлені торгові конструкції, посилаючись на правила пожежної безпеки, хоча будівництво і оснащення торгових місць було виконано із дотриманням усіх норм і правил законодавства.

На підтвердження своїх слів Підлісна надала відповідь Українського науково-дослідного інституту пожежної безпеки щодо можливості розташування кіосків у метрополітені.

«Було встановлено, що пропускна спроможність вестибюлів і прилеглих територій метрополітену в місті Київ здатна забезпечити необхідні шляхи евакуації пасажирів у повному обсязі та у зв'язку з цим їх додаткова оптимізація не потрібна», - сказала Підлісна.

При цьому вона додала, що асоціація готова до діалогу і закликає підприємців та представників влади до співпраці для того, щоб надалі уникнути таких явищ, як захоплення підприємств, хабарництво, а також відкрите ігнорування законів з боку столичної влади.

Віце-президент громадської організації «Громадянський корпус» Олександр Карбачинський висловив думку, що єдиним виходом із ситуації, що склалася, є удосконалення національного законодавства та приведення у відповідність з ним актів органів місцевого самоврядування шляхом створення єдиного порядку розміщення тимчасових споруд.

Він повідомив, що на сьогодні юристами «Громадянського корпусу» розроблений відповідний проект закону, який на даний час проходить обов'язкові процедури перед розглядом у Верховній Раді.

Як повідомляв УНІАН, на початку вересня минулого року мер Києва Віталій Кличко запевнив, що в столиці залишаться лише законно встановлені і потрібні киянам МАФи. Він повідомив, що зустрічався з представниками цього бізнесу і довів до їх відома наміри влади навести порядок у цій сфері. За словами мера, тим власникам МАФів, хто готовий вести бізнес без порушень і з урахуванням інтересів міста, буде надана така можливість. У планах міської влади залишити в столиці до 7 тис. МАФів. Зараз їх кількість оцінюється приблизно в 20 тис.

Фото новини з  круглого столу:  http://photo.unian.net/ukr/themes/59703