Київ. 2 вересня. УНІАН. Ухвалення законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції» (№ 2123а) дозволить запровадити прозоре фінансування партій, перш за все - парламентських.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив один із авторів відповідного законопроекту, народний депутат від «БПП» Сергій Лещенко.

За його словами, розгляд законопроекту в другому читанні має відбутися в другій половині вересня, але не всі політичні сили готові його підтримати: "Я маю великі сумніви, що, наприклад, партія Олега Ляшка голосуватиме, оскільки вона свого часу наполягала, щоб з коаліційної угоди вилучили пункт про фінансування політичних партій з держбюджету".

Відео дня

Водночас депутат зазначив, що даний законопроект - із пакету антикорупційних законопроектів, які Україна зобов'язалась ухвалити в рамках плану дій із запровадження безвізового режиму з ЄС.

Він також нагадав про основні положення законопроекту, який, зокрема, передбачає, що державне фінансування отримають партії, які подолали 3-відсотковий бар'єр. Сума бюджетних коштів, що виділятиметься в рік на ці партії, при нинішньому розмірі мінімальної заробітної плати, на базі якої вона розраховується, становить 440 млн грн, тобто, з розрахунку на одного громадянина України - 1 гривня у місяць, сказав Лещенко.

До того ж, законопроект запроваджує контроль над приватними коштами-джерелом фінансування партій, а анонімні внески, як і фінансування юридичними і фізичними особами-нерезидентами, буде заборонено, підкреслив Лещенко.

Також законопроект передбачає моніторинг фінансування політсил, тобто, якщо студент зробить внесок у партійну касу в десятки тисяч гривень, то партія і такий її спонсор матимуть проблеми, зазначив депутат.

У свою чергу голова Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран додав, що "законопроект обмежує внески. Для фізосіб це 100 МЗП на рік, для юридичних - 400. І вони повинні будуть довести свою спроможність робити внески. Тобто, якщо ви внесете 1 тис. грн при декларації у 30 тис., то питань до вас не виникне, а якщо студент внесе 10 тис. грн, а його річний дохід – 15 тис., то він матиме великі проблеми з Національним антикорупційним бюро, з агенцією з питань запобігання корупції. Так само, як і профінансована ним партія".

Як повідомляв УНІАН, законопроект, який передбачає запровадження з 2017 року державного фінансування політичних партій, Верховна Рада прийняла в першому читанні 16 липня.