Київ. 20 серпня. УНІАН. У Києві офіційно представлено соціальний відеоролик, який покликаний привернути увагу держави до проблеми біженців в Україні. Музичною основою для відеоролика стала відома пісня українського музичного гурту «Mad Heads XL» "Надія є".

Презентували соціальний відеоролик в інформаційному агентстві УНІАН учасники проекту, а саме: представники благодійних організацій та фронтмен гурту «Mad Heads XL» Вадим Красноокий.

У прес-конференції, присвяченій презентації відеоролика, взяли участь, зокрема, правовий експерт всеукраїнської благодійної фундації «Право на захист», менеджер проекту «Адвокація та підвищення спроможності уряду у сфері міграції» Дарина Толкач та директор благодійного фонду «Рокада» Наталія Гуржий.

Організатори соціального проекту зазначили, що у створенні відеоролику взяли участь діти-біженці з різних країн, представники малих народів, і в кожного з них є свої традиції, культура, віросподівання та звичаї. Зазначалось, що ці люди очікують на повагу до своїх прав, і кожен з них має право на місце, де почуватиметься у безпеці. «І є надія, що Україна стане саме таким безпечним місцем», - пояснила Толкач.

За її інформацією, наразі в Україні налічується незначна кількість біженців - офіційно близько 4 тис. осіб. Правник звернула увагу, що це люди, які змушені були залишити Батьківщину через переслідування, страх за своє життя і здоров’я та які сподіваються на захист в нашій країні. Водночас, як зауважила Толкач, тут їм приділяється незначна увага, попри обраний Україною курс на євроінтеграцію та зобов’язання, які країна взяла на себе відповідно до Угоди про асоціацію та Плану запровадження безвізового режиму між Україною та Європейським Союзом.

Толкач, зокрема, заявила про «велику проблему» із отриманням статусу біженця. «Задоволені заяви – вони фактично є математичною похибкою в загальній цифрі поданих заяв. Оскільки із тисяч заяв, поданих на отримання статусу біженця, щороку ми мамо цифру 20-28 задоволених», - заявила Толкач.

Як звернула увагу Гуржий, ситуація у біженців дуже схожа на ту, в якій опинились переселенці зі сходу України. «Але відмінність в тому, що соціальна допомога для біженців державою не передбачена, і взагалі для них немає ніяких пільг, є тільки нерозуміння з боку пересічних громадян і іноді відчуття, що вони опинилися в глухому куті… Мені важко уявити, як би вони тут адаптувалися, якби не допомога міжнародних організацій», - підкреслила вона.

При цьому Гуржий підкреслила, що серед біженців в Україні є багато талановитих художників, архітекторів, лікарів, досвідчених фермерів, музикантів та інших фахівців, які могли б бути корисними державі. «У нас є дуже багато прикладів, коли біженці, завдяки наполегливій праці, долаючи всякі перешкоди, вивчаючи мову, розпочинали кар’єру, відкривали бізнес… Якщо допомогти біженцям вижити, вивчитись і знайти роботу, то країна отримає вдячних громадян, які вміють наполегливо працювати, сплачують податки і відчувають себе українцями. А їхній інтернаціональний досвід вносить розмаїття в наше життя», - зазначила представник благодійного фонду.

Яскравим прикладом серед дітей біженців Гуржий назвала 16-річного хлопця, який разом з сім’єю вимушений був тікати з Афганістану і попросити притулку в Україні. «Він вже два роки як перемагає на всіх чемпіонатах з боксу і отримує тільки золоті нагороди. І його мрія - це стояти на п’єдесталі під гімн України на міжнародних змаганнях, захищаючи честь нашої держави. Для цього потрібно дуже мало – отримати громадянство України», - підкреслила вона.

За словами Толкач, шукачі притулку в нашій країні роками чекають на розгляд їхніх справи щодо отримання громадянства. Вона зазначила, що є випадки, коли люди по 10-18 років перебувають в процесі оформлення громадянства. За словами Толкач, лише одиниці з числа біженців отримують українське громадянство.

У свою чергу фронтмен гурту «Mad Heads XL», коментуючи участь у проекті, зазначив, що «як громадянину України, мені важливо розуміти, що я живу в цивілізованій країні, яка поважає права людини незалежно від її походження». «Цей відеоролик – гідний внесок у процес становлення толерантного суспільства нашої держави», - сказав співак.

Фото новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/59197