Київ. 14 серпня. УНІАН. Хворі на гемофілію в Україні можуть залишитися без необхдимых ліків.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова правління Всеукраїнського товариства гемофілії (ВТГ) Олександр Шміло.

Він висловив стурбованість тим, що закупівлі можуть не відбутися. «Закупівлі препаратів для хворих на гемофілію через міжнародні організації неможливі. Тому що ми консультувалися з Всесвітньою федерацією гемофілії (Канада) з питання міжнародних закупівель. Вони ж, у свою чергу, – з ЮНІСЕФ, ВООЗ та іншими з приводу закупівель факторів крові. Всі сказали, що такі закупівлі неможливі. Хоча і заявлено, що будуть закупівлі за програмою дитячої гемофілії, у нас є думка, що цих закупівель через міжнародні організації не буде», - сказав Шміло.

Відео дня

На його думку, закупівлі ліків через міжнародні організації не прибирають корупційну складову. «Сама корупція закладається не під час самих закупівель, а закладається в робочих номенклатурних групах, коли МОЗ вирішує, що і скільки купити. Саме там закладається корупція, а вже хто і як купить, не настільки істотно. Міжнародні організації абсолютно безкоштовно це робити не будуть. За нашою інформацією, ця робота коштує 15% від обсягу фінансування. Це «цивілізована корупція», яка стала більш спритною і хитрою», - наголосив Шміло.

За його словами, в Європі гемофілія - проблема не медична, а соціальна через вартість лікування. «При адекватному лікуванні хворі на гемофілію можуть жити повноцінним життям і є здоровими людьми. В Україні це захворювання призводить до важкої інвалідності. Через відсутність лікування у 14 років пацієнт має статус інваліда, далі відсутність соціальної адаптації – без препаратів людина постійно хворіє. На сьогодні, коли економічне становище країни дуже важке, наша проблема зайшла в глухий кут. Ми говоримо, що відбувається цілковите ігнорування розумного розподілу фінансування», - заявив Шміло.