Київ. 13 серпня. УНІАН. Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що результати місцевих виборів у 5 українських містах стануть знаковими і визначальними для подальшого розвитку ситуації в країні.

Про це він сказав сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

«Ці місцеві вибори мають стати виборами, коли старі правила проведення виборчої кампанії могли би відійти у небуття», - зазначив Бала.

Відео дня

Він висловив думку, що політичним силам під час виборів необхідно, зокрема, зайнятися питанням явки виборців. «Одна з технологій, яку варто застосувати, - це технологія, пов’язана із підняттям явки на виборах. Це може мати достатньо неприємний результат для діючих політичних сил, які вважаються зараз фаворитами, які фактично писали для себе цей виборчий закон. І навпаки, це може бути приємним сюрпризом для тих політичних сил, які, можливо, і не розраховують, і сумніваються, варто чи не варто їм брати участь у виборчій кампанії», - сказав експерт.

Бала також відзначив, що 5 міст в Україні мають стати знаковими під час виборів «з точки зору того, як далі буде розвиватися ситуація в країні»: Київ, Львів, Одеса, Харків та Дніпропетровськ.

«Це достатньо знакові міста, тому що тією чи іншою мірою там основні політичні гравці будуть між собою з’ясовувати стосунки», - сказав він.

Експерт зауважив, що місцеві вибори стануть великим іспитом для громадян, тому що «треба брати на себе відповідальність і розуміти, що недалеке майбутнє залежатиме значною мірою від того, які будуть результати саме на цих місцевих виборах».

«Місцеві вибори будуть дуже знаковими для країни. Скоріш за все, вони проводитимуться у достатньо жорсткій формі», - сказав Бала і висловив думку, що після виборів, зокрема, деякі політичні сили можуть «зійти з арени».

Він також висловив думку, що за результатами виборів жоден з мерів у великих містах не матиме своєї більшості у міськрадах. «Можливо, вартість депутатського мандата чи групи тих депутатів, які можуть зробити більшість, буде більш дієвою і бажанішою, ніж навіть посада міського голови. Ще, тим паче, не знаючи, в який спосіб буде розподілятися адміністративна влада», - сказав експерт.

У свою чергу заступник директора АМС Олексій Голобуцький висловив переконання, що ці вибори «із самого початку – суцільний обман». «Обман полягає в тому, що це ніякі не відкриті списки. Ці вибори йтимуть в основному по так званій прихованій мажоритарці з преференціями. Що не є не те щоб невідкритими списками, навпаки – антиподом відкритих списків», - сказав він.

За його словами, наразі навіть не всі учасники кампанії розуміють суть нового виборчого закону. «Часто інтереси депутата не відповідають інтересам партії: партії усе одно, хто пройде, а кандидату хочеться саме стати депутатом. Потім це рахується по кількості голосів: ти можеш бути першим у цьому технічному окрузі, але в тебе буде одного голосу не вистачати, і якийсь кандидат з твоєї ж партії, який посів на своєму окрузі 3-4 місце, стане депутатом. Нерозуміння цієї ситуації часто ставить людей у глухий кут: як проводити кампанію?», - сказав експерт.

Він відзначив, що зараз «розробляються технології, де аби виграти конкретному кандидату в технічному окрузі, необхідно зробити так, щоб його ж колеги по його ж партії не набрали більше за нього». «Тоді в нього є шанси перемогти. Це нова технологія, новий підхід до виборів, який змушує більше боротися не зі своїми політичними конкурентами, а зі своїми однопартійцями», - зауважує Голобуцький.

Крім того, він зазначив, що для участі у місцевих виборах «відбулося об’єднання «БПП» з «УДАРом» на дуже цікавих умовах: у Києві і Київській області, ще 3 областях «БПП» і «УДАР» ділять квоти 50 на 50, а по всій іншій Україні ділять квоти 70 на 30».

««УДАР», напевно, це його остання виборча кампанія. Тому що не брати участь вже у черговій кампанії, - це для більшості політичних проектів стає смертю», - сказав експерт.

Голобуцький також зазначив, що «Народний фронт» не піде самостійно на вибори». «Оскільки явно не може ніде подолати 5% бар’єр. Тому зараз відбуваються дуже активні торги з «БПП», «УДАРом», цим новим об’єднанням», - сказав він.