Київ. 11 серпня. УНІАН. Міністерство оборони України за результатами проведених тендерів у рамках системи електронних державних закупівель заощадило 15,7 млн грн за рахунок зниження очікуваної вартості товарів під час аукціонів.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив адміністратор електронних закупівель Міноборони Павло Кирієнко.

За його словами, 29 червня Міноборони оголосило 178 тендерів на загальну суму 679,8 млн грн у рамках системи електронних держзакупівель Prozorro. На сьогодні вже проведено електронні аукціони із 61 тендеру на суму 226 млн грн, попередня економія на яких становила понад 20 млн грн. Проте зараз за підсумками проведених тендерів рішення про акцепти, на яких зафіксована ціна перед підписанням договору, є лише щодо 16 тендерів на суму понад 174 млн грн. За даними торгів загальна сума економії становила 15,7 млн грн.

Відео дня

«За 16 процедурами комітетом конкурсних торгів вже прийнято рішення про акцепт, і цього тижня підписуються перші договори на поставку продукції з переможцями електронних аукціонів на загальну суму 174 млн грн і з економією 15,7 млн грн. Ми досягли від 8% до 15% економії на кожній закупівлі», - повідомив Кирієнко, додавши, що з більш як 60 проведених конкурсів по 12 було скасовано результати через зміну технічних параметрів продукції міністерством.

Як повідомив Кирієнко, нині Міноборони проводить електронні тендери для закупівлі товарів з речового, медичного, продовольчого й паливного забезпечення Збройних сил.

«Це більше ніж половина всіх закупівель Міністерства оборони», - сказав Кирієнко.

При цьому він додав, що електронні торги дали змогу скоротити час закупівлі для армії, зробити прозорою систему для постачальників Збройних сил, а також залучити нових постачальників і виробників, які раніше боялися працювати з Міністерством оборони.

Присутній на прес-конференції координатор системи електронних державних закупівель Prozorro Андрій Кучеренко зазначив, що на сьогодні до проекту вже приєдналися шість приватних торговельних майданчиків, на яких проводяться аукціони, і ще чотири готуються майданчики для здійснення держзакупівель. При цьому він зазначив, що в системі Prozorro крім Міноборони працює також понад 200 державних замовників, а кількість проведених тендерів становить понад 5 тисяч із загальним бюджетом у 1,5 млрд грн.

«Найбільший замовник за кількістю оголошених тендерів – це Міністерство інфраструктури. Найбільший за вартістю оголошених торгів – це Міністерство оборони», – додав Кучеренко.

Як повідомляв УНІАН, згідно з наказом міністра оборони №257, всі закупівлі Міноборони з речового, медичного, продовольчого й паливного забезпечення проводитимуться на відкритих електронних торгах. Міноборони стало першим міністерством, яке запровадило систему електронних закупівель.

За даними Міноборони, проведення закупівель в електронному форматі дасть змогу заощадити міністерству в майбутньому близько 30% коштів від обсягу закупівель.

10 квітня 2014 року Верховна Рада України ухвалила закон про державні закупівлі, який входить в пакет необхідних до прийняття законодавчих актів з боротьби з корупцією у сфері державних фінансів для підписання програми співпраці з Міжнародним валютним фондом. Закон передбачає поступовий перехід з паперової на електронну систему ведення торгів з держзакупівель.

Систему електронних держзакупівель, впровадити яку Міністерство економічного розвитку і торгівлі планує до кінця 2016 року, буде побудовано шляхом об'єднання інфраструктури волонтерського проекту щодо прозорості держзакупівель Prozorro і публічного порталу держпідприємства «Зовнішторгвидав».

Згідно з даними Мінекономрозвитку, проведення й активне використання в Україні системи електронних державних закупівель, обсяг яких становить близько 200 млрд грн на рік, дасть змогу заощадити близько 20-40 млрд грн бюджетних коштів.