Київ. 11 серпня. УНІАН. Політична партія «Відродження» закликає Центральну виборчу комісію та Верховну Раду України вирішити питання щодо допуску до участі у місцевих виборах тимчасово переміщених осіб з Автономної Республіки Крим та з окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Про це сказав перший заступник голови партії «Відродження» Володимир Пилипенко на прес-конференції в агентстві УНІАН.

Він зазначив, що ЦВК має достатній обсяг повноважень для того, щоб «на рівні своїх роз’яснень встановити певний порядок і певну процедуру для голосування тих, хто за паспортом зареєстровані на тимчасово окупованих терористами чи Російською Федерацією територіях», але переїхали з цих територій.

Політик нагадав, що законом про місцеві вибори визначено право голосу тих, хто має в паспорті місцеву прописку. Пилипенко наголосив, що таким чином, позбавляються права голосування півтора мільйони тимчасово переміщених осіб.

«Сьогодні керівництво політичної партії «Відродження» прийняло рішення і офіційно звернулося до ЦВК з приводу надання таких роз’яснень», - наголосив він і додав, що снує небезпека того, що навіть якщо ЦВК і дасть такі роз’яснення, то можливі «певні маніпуляції певних політичних сил шляхом оскарження таких роз’яснень, і вони можуть не набути чинності в разі, якщо внаслідок судового процесу по їх оскарженню їх дія буде зупинена».

«Тому депутатська група «Відродження» у Верховній Раді вже підготувала і сьогодні - завтра зареєструє відповідний законопроект, щоб ліквідувати цю правову колізію і надати право тимчасово переміщених осіб, зареєстрованим в установленому законом порядку, права голосу на відповідних місцевих виборах», - підкреслив Пилипенко.

За його словами, група наполягатиме, щоб вже у вересні цей законопроект був проголосований у ВР.

Пилипенко повідомив, що партією «Відродження» підготовлено і направлено сьогодні звернення до місії ОБСЄ в Україні, а також до офісу Ради Європи в Україні щодо проблеми з обмеженням прав тимчасово переміщених осіб в частині їхньої участі у місцевих виборах у жовтні 2015 року. При цьому політик наголосив, що таке право гарантоване законом про статус тимчасово переміщених осіб, а також Конституцією України, оскільки «Конституція передбачає лише три випадки, коли особа не може голосувати на виборах - коли вона не досягла 18 років, коли вона є недієздатною, що встановлено судом, а також коли вона не є громадянином України».

«Тут порушуються і певні міжнародні правові зобов’язання України, бо на міжнародному рівні гарантоване право осіб, які є тимчасово переміщені в межах однієї країни, голосувати на виборах- це передбачено принципами ООН від 1998 року, а також на рівні резолюцій Комітету міністрів ПАРЄ», - зазначив Пилипенко.

Фото  з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/59045