Київ. 6 серпня. УНІАН. У Києві презентовано технологію «bebionic3» («RLS Steeper», Англія) з біонічного протезування учасників АТО, які втратили верхні кінцівки.

Презентація відбулася сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

Як зазначив директор ТОВ «Ортотех-Сервіс ГмбХ» Олександр Стеценко, це передова технологія 2-го покоління. «Ця технологія дуже складна. Фахівці нашого підприємства давно вже цікавилися, була підготовча робота. І в червні місяці було проведено навчання, стажування фахівців, ми отримали сертифікати. Тобто, ми можемо зараз проводити не лише виготовлення цих виробів, а й робити сервісне обслуговування», - сказав він.

Відео дня

У такому протезі кожен палець рухається за допомогою мікродвигунів. Протез передбачає 14 видів захватів, порівняно з кистю 1-го покоління (1 захват).

Крім того, за допомогою програмного забезпечення можна індивідуально налаштовувати принцип роботи кисті, порядок спрацювання захватів, враховуючи силу імпульсу, яку видають м’язи пацієнта.

Стеценко зауважив, що для того, аби почати користуватися таким протезом, необхідно пройти спеціальну підготовку: терапію, тренування м'язів та навчання.

Сам виріб, додав він, зроблений із алюмінію, титану і вуглетканини, і може витримувати вагу до 45 кг. Передбачається, що виріб пропрацює 5-6 років. «Ми із виробником домовилися, що буде встановлено 2 роки гарантії і сервісне обслуговування», - відзначив Стеценко.

Під час прес-конференції представниця української діаспори від Благодійної організації «Ukraine Aid» Наталія Трембач передала біонічний тренувальний протез руки організації «Ортотех-Сервіс ГмбХ».

Вона також подякувала присутньому на прес-конференції бійцю АТО Сергію Товстику. «Саме життєва історія Сергія, його родини не залишила байдужою нашу діаспору і донорів, які допомогли придбати біонічну руку для занять», - сказала Трембач.

Водночас Товстик продемонстрував можливості роботи тренувального протезу.

«Це перший крок, який ми зробили в інтеграції України до світової технології протезування», - зазначив перший заступник міністра соціальної політики України Василь Шевченко і додав, що на початку російської агресії проти України галузь знаходилася не в найкращому стані.

Шевченко нагадав, що протезування учасників АТО можливе за рахунок коштів державного бюджету, і на сьогоднішній день є декілька програм, одна з яких – це протезування за кордоном, яка «викликала більше питань, ніж відповідей».

У свою чергу голова Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Артур Дерев’янко відзначив, що якщо презентована технологія «зайде в Україну, ми зможемо протезувати наших бійців тут, в Україні, і надавати їм сервісне обслуговування».

«Ми і гроші зекономимо, і хлопцям не потрібно буде їхати за кордон, отримувати сервіс за великі гроші», - сказав він і додав, що на сьогодні на обліку знаходяться 307 «ампутантів» верхніх кінцівок.

Фото новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/58994