Київ. 28 липня. УНІАН. Україна в 2015-2016 маркетинговому році (МР, липень 2015 - червень 2016 р.) може збільшити експорт яблук мінімум на 10% порівняно з минулим сезоном, вважає керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Тетяна Гетьман.

«В цьому сезоні, ми думаємо, експорт збільшиться мінімум на 10%», - сказала вона на прес-конференції в агентстві УНІАН.

При цьому вона зазначила, що в 2014-2015 МР Україна експортувала рекордну за роки незалежності кількість яблук – близько 70 тис. тонн. За її словами, основна частка цього експорту, незважаючи на запроваджений Росією мораторій на ввезення плодоовочевої продукції з України, відправлялася саме до РФ через Крим і треті країни. За прогнозами Гетьман, основний обсяг українського експорту поставлятиметься до РФ і в цьому сезоні.

Відео дня

«Великий обсяг яблук вивозився через Крим під виглядом Кримської продукції до Росії. Якщо цей канал продовжуватиме працювати й далі, то Україна зможе наростити обсяг експорту цієї продукції», - зазначила Гетьман.

Що стосується європейського ринку, то, за словами експерта, українським виробникам буде складно увійти на нього через високу конкуренцію.

«Ринок Європи за фактом для нас відкритий на сьогодні, тому що Європа знизила ввізне мито на плодоовочеву продукцію до нуля, але нас там ніхто не чекає, у нас на шляху туди стоїть Польща. Україна на сьогодні виробляє близько 1-1,1 млн тонн яблук, а Польща виробляє майже 3,5 млн тонн яблук з гарними технологіями, які дають змогу їх зберігати. І це яблуко в параметрах Європи – дешеве яблуко», - пояснила Гетьман.

Що стосується внутрішнього споживання, то, за словами присутнього на прес-конференції представника компанії Fozzy Group Олексія Щербаня, через економічну нестабільність у країні попит на яблука знизився приблизно на 10-15%.

«Ми звичайно відчули зниження – це цілком природно в такий складний період для нашої країни, але я не можу сказати, що воно було дуже великим... враховуючи всі фактори, десь до 15%», - сказав Щербань.

Зазначене зниження попиту, за словами Гетьман, багато в чому було зумовлено істотним подорожчанням яблук в Україні.

«Ціни піднялися до рекордного рівня. Якщо в попередні роки найвищим рівнем цін на квітень місяць вважалося 8 грн за кг торік, то цього року ціна доходила до 15, іноді до 18 грн за кг», - зазначила Гетьман.

Втім, за її словами, незважаючи на це, яблуко залишилося найдоступнішим фруктом у ціновому відношенні для українців.

«Тому що на тлі оптових цін на банани близько 30 грн за кг яблуко було значно дешевше, дорожче коштували апельсини, дорожче коштували всі фрукти за великим рахунком. Тому попит на яблуко і споживання безумовно знизилося, проте це був найбільш продаваний фрукт у минулому сезоні», - наголосила експерт, додавши, що у фруктовому кошику українців яблуко займає найбільшу частку - не менше 30%.

Загалом, за даними «АПК-Інформ: овочі і фрукти», обсяг ринку десертних яблук в Україні становить близько 450-500 тис. тонн. Для порівняння: найближчим конкурентом яблука, за інформацією Гетьман, на сьогодні є банан з обсягом ринку близько 200 тис. тонн. А, приміром, обсяг ринку винограду в Україні становить близько 40 тис. тонн.

У цілому ж, за словами Гетьман, виробництво яблук є однією з найбільш інтенсивно зростаючих галузей АПК України. За даними експерта, за останні 10 років, з 2004 року, виробництво яблук у країні збільшилося майже в 1,5 разу, при тому, що площі під яблучними садами приблизно на таку ж величину знизилися.

«Це говорить про те, що в Україні йде інтенсифікація виробництва. Тобто закладаються нові інтенсивні сади і викорчовуються старі. При цьому темпи викорчовування старих садів набагато швидші, а продуктивність нових садів набагато вища, ніж старих», - наголосила Гетьман.

Забезпеченість України потужностями зі зберігання яблук вона оцінила в 70%.

Довідка УНІАН. За даними Державної служби статистики України, виробництво плодів і ягід в Україні в 2014 році (без урахування окупованого Криму та частини зони АТО) знизилося на 12,9% порівняно з 2013 роком – до майже 2 млн тонн.