Київ. 24 липня. УНІАН. Проміжні вибори народного депутата у 205-му окрузі в Чернігові 26 липня є тестом для влади на спроможність забезпечити демократичний процес.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

«Виборча кампанія у 205-му окрузі є своєрідним тестом на спроможність влади України, правоохоронної системи, ЦВК забезпечити вибори, які відповідають міжнародним стандартам щодо організації демократичного виборчого процесу», - наголосила вона.

Відео дня

У той же час, за словами Айвазовської, ОПОРА змушена констатувати, що правоохоронна система не відіграє провідну роль у питанні фіксації та притягнення до відповідальності тих, хто вчиняє правопорушення в цьому окрузі.

Айвазовська наголосила, що виборча кампанія у 205-му окрузі подібна до тієї, яка у 2013 році була у 5 так званих проблемних округах, а у 2014 році - на довиборах у Севастополі. За її словами, виборча кампанія в Чернігові проходила в атмосфері загальної конкуренції, яка, на жаль, не була добросовісною.

Експерт також наголосила на тому, що виборча кампанія характеризується великою кількістю технічних кандидатів, що може вплинути на хід голосування.

«Зі 127 кандидатів, які були зареєстровані на старті кампанії, 91 залишився після того, як завершився період написання заяв щодо відмови від участі у виборах, і лише 17 вели певну агітаційну діяльність у межах цього округу. Таким чином, на жаль, технічні кандидати є проблемою виборчої кампанії, і ми маємо певні побоювання щодо дня голосування, бо їхня роль може бути визначальною», - сказала Айвазовська.

За її словами, під час виборчої кампанії спостерігачі фіксували випадки підкупу виборців, недобросовісної агітації, застосування адміністративного ресурсу.

Як сказала Айвазовська, поява інформації, у тому числі з офіційних джерел, про те, що в Чернігів заїхали близько тисячі осіб для «здійснення провокацій у день голосування, не може залишитись поза увагою як медіа, так і незалежних організацій спостерігачів».

«Використання зброї в день голосування є одним із найбільших ризиків виборів… Питання лише в тому, чи будуть вони масовими та критичними і чи будуть жертви. Ми сподіваємось, що правоохоронна система, незважаючи на те, що вона була бездіяльна в період виборчої кампанії щодо фіксації, розслідування і покарання винуватців за використання адміністративного ресурсу чи підкупу виборців, здійснить свої функції щодо забезпечення громадського порядку в день виборів… Головне, щоб правоохоронці здійснювали свої прямі функції, а не функції тиску чи перешкоджання виборчому процесу у день голосування», - наголосила Айвазовська.