Київ. 21 липня. УНІАН. Компанія «Хас» ховається від сплати податків після продажу природного газу, який вона отримала у рамках договорів про спільну діяльність з найбільшою газодобувної компанією країни «Укргазвидобування».

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила народний депутат України Тетяна Чорновол, уточнивши, що компанія «Хас» належить нардепу Олександру Онищенку.

«Є фірма «Хас», яка контролюється Онищенком ... Він зараз фактично володіє цілою низкою фірм, які зараз не в повному обсязі сплачують ПДВ, рентну плату, податок на прибуток та інші податки, тому що вони працюють за схемами», - сказала Чорновіл.

Відео дня

За її словами, компанія «Хас» у лютому поточного року продала майже 50 млн куб. м. газу за ціною 2200 грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ), що більш ніж удвічі нижче за ціну, яка на той момент була встановлена Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики, на рівні 5700 грн.

Чорновол зазначила, що через це держава недоотримала величезну суму ПДВ, при цьому компанія також сховалася від повної сплати рентних платежів.

«Тільки з цього продажу мала бути сплачена рента у розмірі 168 млн грн, тоді як весь обсяг газу було продано за 107 млн грн», - додала депутат, уточнивши, що «Хас» за 6 місяців поточного року заплатила лише 60 млн грн рентних платежів.

При цьому вона розповіла, що для уникнення сплати податків компанія «Хас» продає газ фірмі «Ленстер Компані», яка перепродує газ для промисловості, але вже за високою ринковою ціною.

«Газ було продано «Ленстер Компані» - це відома фірма, яка фактично виводить з-під оподаткування газ, що видобувається підприємствами Онищенка», - підкреслила Чорновол.

Вона повідомила, що для виведення коштів з «Ленстер Компані» здійснюється закупівля фіктивних послуг на величезні суми.

«Тільки за перші три місяці цього року було закуплено фіктивних послуг на 400 млн грн, тобто це просто були виведені кошти ... За цими схемами працює бізнес Онищенка - виводяться кошти, не сплачуються податки, не сплачується рента, відповідно, не розподіляється реальний прибуток між компанією («Хас» - УНІАН) і «Укргазвидобування», - сказала Чорновол.

Водночас вона повідомила, що за такими схемами працює і низка інших компаній, що отримали в користування державні свердловини у часи президентства Віктора Януковича, який втік до Росії.

Зокрема, компанії «Надра геоцентр» було передано 37 свердловин, «Хас» - 4, «Карпатигаз» - 94, «Цефей» - 3, а також 4 - «Карпатинадраінвест».

Депутат зазначила, що особливий інтерес приватних фірм до державних свердловинах викликаний високою ймовірністю отримання прибутку, тоді як для його отримання на нових свердловинах необхідно провести низку витратних і тривалих робіт – придбати ліцензію на видобуток газу, здійснити пробні буріння свердловин, які не завжди дають позитивний результат видобутку.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів у рамках зміни керівництва держкомпаній призначив Олега Прохоренка головою «Укргазвидобування». Раніше Прохоренко обіймав посаду партнера консалтингової компанії McKinsey Ukraine.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк ініціював зміну керівництва "Укргазвидобування" за результатами аналізу фінансово-господарської діяльності компанії. Як з'ясувалося, група компаній народного депутата Ігоря Єремєєва винна держпідприємству 373 млн грн, однак керівництво держхолдингу не зробило жодних спроб повернути борг.

Довідка УНІАН. «Укргазвидобування» - найбільша газовидобувна компанія України, яка в 2014 році видобула 15,1 млрд куб. м природного газу - 70% обсягу видобутку блакитного палива в країні. За підсумками 2014 року «Укргазвидобування» задекларувала 1,4 млрд грн чистого прибутку. Це в 160 разів більше, ніж у 2013 році, коли чистий прибуток холдингу становив 8,9 млн грн.