Київ. 15 липня. УНІАН. Міські влади Слов’янська (Донецька область) та Самбора (Львівська область) започатковують співпрацю на рівні міст-побратимів.

Про це керівники Самбіра і Слов’янська заявили під час презентації відповідної угоди про співпрацю між містами на прес-конференції в УНІАН.

“Буквально вчора, мною міським головою Самбіра та виконуючим обов’язки міського голови Слов’янська була підписана угода про співпрацю між нашими містами”, - зазначив мер Самбіра Тарас Копиляк.

Відео дня

Самбірський міський голова наголосив, що це угода не тільки про співпрацю поміж містами, а про співпрацю між сходом і заходом України.

“Згідно з тією угодою, ми зможемо працювати у сферах освіти, культури, туризму, комунального майна, науки”, - сказав Копиляк.

Своєю чергою виконувач обов’язків міського голови Слов’янська, секретар міської ради, який брав участь у заході за допомогою відеозв’язку, Олег Зонтов зазначив, що Слов’янськ став трагічним символом війни, тому що був одним із перших міст, яке захопили російсько-терористичні окупанти та найманці, що призвело до трьох місяців окупації, насильства, мародерства, жорстокості, знущань, тортур та загибелі людей.

Зонтов нагадав, що Слов’янськ було звільнено 5 липня 2014 року, і саме тоді розпочалася нова історія міста. Він переконаний, що після звільнення Слов’янська місцеві жителі по-іншому почали ставитися до самих себе, до держави і почали розуміти, що таке бути українцями.

“Ми дуже багато очікуємо від нашого партнерства. Це, по-перше, реалізація спільних культурно-освітніх проектів… Ми багато очікуємо від економічної складової”, - наголосив Зонтов.

На переконання мера Самбора, угода про співпрацю зі Слов’янськом дозволить у майбутньому підписати подібні документи з містами з країн Європейського Союзу.

У даний час Самбір має вісім міст-побратимів у Республіці Польща.

Копиляк висловив думку, що угоди про співпрацю Самбора з іншими містами принесуть позитивні результати.

Своєю чергою в.о. міського голови Слов’янська зауважив, що влада міста хоче запозичити досвід Самбора у реалізації проектів, на які надають кошти країни ЄС.

“У Самбора є великий досвід реалізації проектів європейських грантів, і зараз ми до цього приступаємо, вчимося цьому. Тому нам потрібна як і методологічна допомога, так і практичні навички”, - заявив Зонтов.

Він повідомив, що найближчим часом сторони спробують запровадити проект у форматі тристоронньої співпраці між Слов’янськом, Самбором і одним із польських міст.

Крім того, Копиляк закликав голів інших українських міст налагоджувати співпрацю з містами на сході України.

“Сьогодні я звертаюсь до усіх міських голів, своїх колег, щоб і надалі вони продовжували підписувати такі угоди між заходом і сходом, і це буде означати, що ми єдині, що ми ніколи не поділимо нашу країну, що ми завжди будемо старатися для того, щоб наша країна була неподільна, щоб наша країна була єдиною країною”, - наголосив Копиляк.

Зонтов висловив сподівання, що Слов’янськ посилюватиме партнерські зв’язки з іншими містами України.

Фото новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/58534