Київ. 14 липня. УНІАН. Наукова спільнота витупає проти законопроекту «Про наукову та науково-технічну діяльність», який розробило Міністерство освіти і науки України.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН повідомив голова Української Федерації вчених, академік НАНУ Володимир Семиноженко.

«Ми не проти закону про науку, як такого, але проти того законопроекту, який 7 липня Кабмін вніс на розгляд ВР і який був розроблений МОН… Цей проект закону, його підготовка і текст, вимагають серйозної та принципової оцінки з боку не тільки наукової спільноти, а взагалі громадянського суспільства, бо не можна видавати зайву бюрократизацію, зайве адміністрування за справжні реформи. Це повністю суперечить сучасним тенденціям, які є у Європі і світі», - сказав він.

За його словами, серед головних вад запропонованого МОН законопроекту, науковці вбачають, зокрема: кулуарність та закритий режим підготовки законопроекту, обмеження участі наукової спільноти, профільних експертів та представників громадськості в його обговоренні; низький рівень підготовки; посилення наступу на соціальний захист вчених; ігнорування пропозицій молодих вчених; відсутність інноваційної складової; надмірна централізація з боку МОН управління НАНУ та галузевими академіями.

На думку Семиноженка, законопроект про наукову та науково-технічну діяльність повинен вирішити, зокрема, такі питання як: створення ефективної дебюрократизованої моделі управління науковою сферою з забезпеченням кращих наукових структур та створенням умов для їх розвитку; створення національного демократичного наукового простору для обміну думками, технологіями; створення умов для комерціалізації наукових знань у сучасні проекти в реальному секторі економіки, створення умов для міжнародної співпраці тощо.

«Але запропонований міністерством освіти проект закону, не вирішує жодного з цих завдань. Жодного зауваження чи пропозиції молодих вчених в цьому законі, не враховано. Цей закон є квитком для виїзду молодих вчених за кордон… Хочеться вірити, що Кабмін, вносячи цей законопроект до парламенту, просто не розібрався в дилетантському підході МОН. Цей закон не для вчених, а для міністерства», - сказав він.

У той же час, перший віце-президент НАНУ, академік Антон Наумовець наголосив, що даний законопроект, також передбачає звуження повноважень Академії наук України.

«У цьому законопроекті звужуються повноваження нашої академії в частині координації фундаментальних досліджень в країні з найважливіших проблем природничих, технічних, гуманітарних наук… Видається, що законом декларується самоврядність академії у вирішенні питань внутрішнього життя, однак, чиниться спроба закріпити на рівні закону за МОН, порядок вирішення питань, які за змістом належать до самоврядників і мають регулюватись винятково статутом академії… Цей закон, який ми обговорюємо і проти якого ми протестуємо, несе за собою – наступ на академічні традиції і свободи», - сказав він.

Науковці також зазначили, що вже напрацьовано кілька альтернативних законопроектів і висловили сподівання, що парламентарії не ухвалять законопроект, розроблений МОН.

Фото новини з прес-конференції : http://photo.unian.net/ukr/themes/58496