Київ. 14 липня. УНІАН. Представники аграрного бізнесу України стурбовані відсутністю діалогу з Кабінетом міністрів про вилучення з урядового законопроекту про електронне адмініструванні податку на додану вартість (ПДВ) положення про скасування спеціального режиму справляння ПДВ для аграріїв.

Про це повідомив президент Асоціації виробників молока Андрій Дикун на прес-конференції в УНІАН.

«Ми з Міністерством аграрної політики домовились, воно нас підтримує, а урядовий законопроект (№2173а – УНІАН), який проти аграрного сектору, все одно йде у Верховну Раду. Є питання до Кабінету міністрів, як там усе відбувається», - сказав він.

Відео дня

Голова Асоціації свинарів України Артур Лоза, який також був присутній на прес-конференції, зазначив, що скасування спецрежиму ПДВ, як це пропонується урядом, може створити умови, коли для аграріїв стане вигідніше приховувати реальні обсяги продажів і працювати «в тіні».

«Це по суті призведе до вимивання оборотних коштів і підштовхуватиме виробників до виходу «в тінь», - сказав він.

Він наголосив, що прийняття зазначеного закону з даною нормою стане передчасним рішенням парламенту.

За словами Дикуна, представники аграріїв спільно з народними депутатами розробили альтернативний законопроект, який не містить норми про скасування спецрежиму ПДВ і вже зареєстрований у парламенті.

«Щоб нас не звинуватили в тому, що ми хочемо блокувати реформи, ми виписали альтернативний законопроект цьому, номер 2173а-1. Все те саме, що хоче уряд, 99% ми підтримуємо і згодні, єдине, будь ласка, тільки заберіть положення про скасування спецрежиму ПДВ», - сказав він.

Дикун зазначив, що угода з МВФ, яка передбачає скасування спецрежиму справляння ПДВ для аграріїв, не забороняє державі допомагати сільському господарству з допомогою інших інструментів. Тому перш ніж приймати рішення про скасування цієї податкової пільги, потрібно запровадити нові механізми підтримки сільського господарства на державному рівні.

Як повідомляв УНІАН, асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» прогнозувала, що в разі скасування спецрежиму справляння податку на додану вартість для аграріїв з 2016 року, виручка від експорту за кордон української сільгосппродукції скоротиться на 1 млрд дол.

30 червня під стінами парламенту пройшов мітинг аграріїв, на якому, за оцінками організаторів, було близько 3 тисяч осіб. Причиною мітингу стала інформація про те, що на розгляд депутатів в Раді буде представлено законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податку на додану вартість», в якому в останній момент з'явилася норма, яка скасовує пільговий режим сплати ПДВ для аграріїв. Пізніше стало відомо, що дана норма була вилучена із законопроекту. Проте 1 липня президент Асоціації виробників молока Андрій Дикун повідомив, що аграрії мають намір провести нову акцію протесту проти скасування спецрежиму ПДВ з 2016 року у зв'язку з появою інформації про намір Міністерства фінансів винести відповідний законопроект на розгляд Верховної Ради.

Раніше представник МВФ в Україні Жером Ваше наголошував, що Україна повинна виконувати взяті на себе зобов'язання, закріплені в меморандумі з Міжнародним валютним фондом, про переведення аграріїв на загальну систему оподаткування з 1 січня 2016 року. За його словами, дана вимога не є новою, вона була передбачена в попередніх варіантах меморандуму, які слугували підставою для затвердження кредитної програми МВФ. При цьому представник Фонду наголосив, що різні податкові пільги для аграріїв обходяться бюджету в 30 млрд грн. Разом з тим представник МВФ запевнив, що скасування податкових пільг для аграріїв не призведе до втрати їхньої конкурентоспроможності на світовому ринку.