Київ. 10 липня. УНІАН. Народний депутат, голова партії «Відродження» Віктор Бондар звернувся із позовом до Окружного адміністративного суду Києва, в якому просить скасувати постанову уряду щодо методики формування територіальних громад.

Про це Бондар заявив на прес-конференції в УНІАН.

«Партія «Відродження», наша депутатська група «Відродження» ухвалила рішення подати до Окружного адміністративного суду позов проти Кабінету міністрів, зупинити і скасувати постанову Кабінету міністрів щодо цієї методики, яка не передбачає ніякої добровільності, а тільки примусово робить об’єднання громад», - сказав він.

Бондар також повідомив, що депутати від партії «Відродження» зареєстрували у Верховній Раді законопроект про визнання Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» таким, що втратив чинність.

Крім того, для голів сільських і селищних рад юристи партії «Відродження» підготували пакет методичних рекомендацій щодо правомірності об’єднання громад.

«Ми звернулися до всіх голів сільських і селищних рад, ми написали листа кожному голові, щоб вони уважно вивчили цю ситуацію і дали нам всі пропозиції, а також сказали, чи відбувалися всі об’єднання добровільно», - сказав він.

Бондар заявив, що голів селищних і сільських рад буквально примушують об’єднувати очолювані ними населені пункти, не враховуючи економічних, історичних і соціальних особливостей регіонів, а головне – порушується принцип добровільності.

На переконання Бондаря, таке формування територіальних громад призведе до припинення роботи шкіл, дитсадків, фельдшерсько-акушерських пунктів на місцях, чим фактично знищить села і залишить мільйони сільських мешканців напризволяще.

«Якщо ми хочемо провести адміністративно-територіальну реформу, то так не робиться. Через процедуру об’єднання громад вона не спрацює, це, по суті, просто примусова колективізація, в яку сьогодні заганяють мешканців сільської місцевості, це робив Радянський Союз, коли створював колгоспи, по суті, те саме сьогодні робить нова влада, яка намагається загнати людей в якісь незрозумілі юридичні об’єднання і, по суті, не дає відповіді людям, що далі буде», - сказав Бондар.

На його переконання, об’єднання громад в Україні здійснюється для економії бюджетних коштів.

«Ми бачимо, що сьогодні йде цілеспрямована політика щодо знищення сільської місцевості, знищення сільських рад, малих і середніх сіл і, по суті, все це робиться заради просто банальної економії бюджетних коштів», - сказав Бондар.

Як повідомляв УНІАН, проектом змін до Конституції України щодо децентралізації влади передбачено, що систему адміністративно-територіального устрою становитимуть адміністративно-територіальні одиниці: громади, райони, регіони.

Як повідомляв УНІАН, у лютому ВР ухвалила Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Закон регулює відносини, що виникають у процесі добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст.

3 березня президент України Петро Порошенко підписав цей закон.

Фото новини з прес-конференції : http://photo.unian.net/ukr/themes/58422