Київ. 9 липня. УНІАН. Звільнені директори двох філій Державної продовольчо-зернової корпорації України (ДПЗКУ) вважають зняття їх з посад незаконним і просять Міністерство аграрної політики та продовольства розслідувати факти зловживань у держкорпорації.

Відповідне прохання на прес-конференції в УНІАН озвучили екс-директори філій «Хлібна база №78» і «Криворізьке ХПП» Олена Артемова та Сергій Назаров.

«Мені прийшов наказ, що я звільнена згідно із закінченням контракту, контракт закінчився 30 червня... але всі ми, директори, оформляемся на роботу згідно з договірною угодою, безстрокового», - сказала Громова, зазначивши, що ці контракти були раніше підписані усіма директорами філій ДПЗКУ під тиском керівництва корпорації.

При цьому вона підкреслила, що так само за останній місяць було звільнено в цілому 21 директора філій ДПЗКУ і більшість з них оскаржують ці рішення в судових інстанціях.

У той же час екс-директори філій ДПЗКУ висловили думку, що звільнення пов'язане з небажанням працювати за корупційними схемами. При цьому вони закликали Мінагропрод провести розслідування дій керівництва ДПЗКУ на предмет їх законності.

«Ми просимо, щоб нас почуло наше шановне міністерство. Можливо, вони не в курсі глобальності проблеми», - сказала Артемова.

Вона також зазначила, що відповідні звернення було направлено президенту України і до правоохоронних органів.

Як повідомляв УНІАН, раніше Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин ініціював створення в парламенті тимчасової слідчої комісії для розслідування фактів зловживань на держпідприємствах, підконтрольних Мінагропроду, зокрема - ДПЗКУ. За словами заступника голови аграрного комітету Олександра Бакуменка, вже порушено близько 160 кримінальних справ, у рамках яких розслідуються зловживання на держпідприємствах Мінагропроду, в 2014-2015 роках на загальну суму 9 млрд грн. Основна сума цих зловживань стосується діяльності трьох найбільших державних компаній – Аграрного фонду, «Укрспирту» і ДПЗКУ.

Довідка УНІАН. ДПЗКУ – вертикально інтегрована компанія, яка проводить весь цикл робіт з зерновими і продуктами їх переробки: від виробництва до експорту. До складу ДПЗКУ входять 55 філій, їх загальна робоча місткість становить 3,75 млн тонн сільгоспкультур, у тому числі сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів – близько 2,5 млн тонн зернових вантажів на рік.