Київ. 8 липня. УНІАН. Інтернет-спільнота закликає депутатів відкликати подані на розгляд Верховної Ради законопроекти №2126а і №2133а, спрямовані на забезпечення кібербезпеки в країні, у зв'язку з необхідністю їх суттєвого доопрацювання.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила експерт із питань інформаційно-комунікаційних технологій Тетяна Попова.

«Проблема в тому, що законопроект (№2126а «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» - УНІАН) дуже «сирий». Безумовно, такий закон потрібен, але те, що сьогодні внесено до Верховної Ради, вимагає кардинальної переробки. Тому цей законопроект потрібно відкликати», - сказала Попова.

Відео дня

«Законопроект №2133а («Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення відповідальності за скоєні правопорушення у сфері інформаційної безпеки та боротьби з кіберзлочинністю» - УНІАН) у багатьох своїх нормах взагалі повертає нас до «16 січня», - додала експерт.

За її словами, прийняття даних нормативних актів зашкодить розвитку ринку телекомунікацій, свободи слова, а також завдасть суттєвих втрат бюджету України від недоотриманих податків.

Присутній на прес-конференції президент холдингу «Інтернет Інвест» (Imena.UA Олександр Ольшанський зазначив, що законопроект №2133а істотно розширює повноваження Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації (Держспецзв'язку) і Служби безпеки України (СБУ) щодо регулювання інтернету та зв'язку.

«Ну не може державний орган (Держспецзв'язку - УНІАН) сам визначати, хто є об'єктом критичної інфраструктури, сам встановлювати правила, яким ці об'єкти підпорядковуються, сам же ці правила контролювати, сам контролювати себе і сам же влаштовувати відповідні перевірки. Це працюватиме лише в один бік – бік заробляння грошей», - зазначив Ольшанський.

За його словами, після прийняття законопроекту в Україні за дуже широке коло порушень можуть бути заблоковані багато веб-сайтів. Крім того, провайдери та оператори, згідно з даними документами, будуть зобов'язані надавати уповноваженим органам інформацію про своїх абонентів. Таким чином, Держспецзв'язку, яке раніше займалося розробкою законопроекту, стане аналогом російського Роскомнагляду.

«Давайте поставимо авторам законопроекту питання: якщо у нас у країні все добре з кібербезпекою, то навіщо закон. А якщо погано, то чому ті, хто відповідав за кібербезпеку, пишуть самі для себе нові закони», - додав Ольшанський.

У свою чергу, віце-президент з інформаційної безпеки громадської організації «ІСАКА-Київ» Ірина Івченко зазначила, що на сьогоднішній день експертами було розроблено альтернативний законопроект, який сприятиме саморегуляції інтернет-ринку.

«Київське відділення «ІСАКА» підготувало альтернативний законопроект, в якому йде основний упор на саморегуляцію бізнесу. Тобто держава делегує свої повноваження з визначення стандартів і контролю певним галузевим регуляторам або професійним асоціаціям. Держспецзв'язку, звичайно, залишається регулятором для органів державної влади», - повідомила Івченко.

Як повідомлялося, 19 червня група народних депутатів внесла до Верховної Ради два законопроекти з кібербезпеки: №2126а «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» та №2133а «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення відповідальності за скоєні правопорушення у сфері інформаційної безпеки та боротьби з кіберзлочинністю». На сьогоднішній день законопроекти перебувають на розгляді у парламентських комітетах.