Київ. 8 липня. УНІАН. Експерти заявляють, що в Україні триває повзуча русифікація.

Про це вони сказали на прес-конференції в УНІАН під час презентації аналітичного огляду «Становище української мови в Україні в 2014-2015 роках».

«Незважаючи на Революцію гідності і патріотичний підйом, в Україні триває повзуча русифікація. Такими є підсумки аналітичного огляду «Становище української мови в Україні в 2014-15 роках», - сказав співкоординатор руху «Простір свободи» Тарас Шамайда.

Відео дня

За його словами, аналітичний огляд базується на даних державної статистики, соціології та власних моніторингових досліджень, здійснених волонтерами в усіх регіонах України.

Шамайда зазначив, що порівняно з минулими роками зменшилася частка україномовних газет та журналів, російська мова продовжує домінувати в національному в теле- та радіоефірі.

Експерт переконаний, що ключовим негативним чинником, який стимулює витіснення української мови з найважливіших суспільних сфер, є «мовний закон Ківалова-Колесніченка».

«Нам необхідно скасувати русифікаторський закон Ківалова-Колесніченка, про це треба говорити відверто на рівні парламенту, на рівні експертів. Цей закон діє в інтересах Путіна», - сказав Шамайда.

Він також зазначив, що частка газет, що видаються українською мовою, продовжує падати, і становила за 2014 рік 29,5%. «З журналами та іншими періодичними виданнями ситуація катастрофічна – лише 9,9% від загального тиражу випущено в 2014-му українською мовою (скажімо, в 2010 році цей показник становив 19,6%)»,- сказав Шамайда.

«Ми звертаємо увагу, що треба зрозуміти загрозу русифікації. Загалом як система, як явище русифікація є загрозою для національної безпеки, для прав і свобод громадян, для незалежності держави, і тому перший крок - суспільство має усвідомити цю загрозу»,- сказав він.

Шамайда переконаний, що нинішній конфлікт на Донбасі і окупація Криму стали можливими через те, що 20 років Україна не опиралася русифікації.

Експерт зазначив, що проведені в 2015 році соціологічні дослідження засвідчили, що абсолютна більшість мешканців обласних центрів у західній України і відносна більшість у центральній Україні – спілкуються вдома виключно українською мовою. «Цей показник становить у Львові 93%, у Вінниці 70%, у Черкасах 52%, у Полтаві 47%, у Києві 27%. Водночас російською спілкуються вдома у Харкові 84%, в Одесі 78%, у Дніпропетровську 58%, у Чернігові 41%, у Києві 32%, в Кіровограді 26%. Значна частина городян спілкується вдома як українською, так і російською», - сказав він.

Експерти відзначають, що трохи зміцнилися позиції української мови в освіті. Мовна ситуація в сфері послуг дуже залежить від регіону – на сході та півдні російська виразно домінує, але права україномовних клієнтів часто порушуються і в центральній Україні включно з Києвом.

Як зазначив голова кримського центру «Український дім» Андрій Щекун, водночас на окупованих територіях Криму, Донеччини та Луганщини здійснюється стрімка примусова русифікація, українська мова витіснена майже з усіх сфер суспільного життя.

Між тим, за його словами, частка школярів, що здобувають освіту українською мовою, в 2014/15 році сягнула 90,8%, зрісши за рік аж на 9%. Проте це зростання пов’язане, перш за все, з тим, що статистика більше не враховує школи на окупованих територіях. Реальне ж зростання числа учнів, які навчаються українською, становить десяті частки відсотка, а в деяких областях цей показник навіть знизився. Найменше школярів навчаються українською мовою на Донеччині (59%), найбільше – на Рівненщині (100%). У Києві навчаються українською 97% школярів, на Полтавщині 98%, на Дніпропетровщині 81%, на Харківщині 74%, на Одещині 70%.

Щекун також повідомив, що на Донбасі було три хвилі русифікації. Перша хвиля - на початку навчального року у вересні-жовтні, коли було зменшено обсяг викладання української мови і літератури, але ще повність не знищували україномовну освіту у школах. Друга хвиля була в січні 2015 року, коли у більшості шкіл українську мову примусово перевели на російськомовні стандарти, а «Історію України» як предмет взагалі заборонили викладати. За словами Щекуна, третя хвиля русифікації на Донбасі відбувається зараз, зокрема, 29 травня батькам дітей, які навчалися в донецькій школі з українською мовою навчання, наказали негайно написати заяви, щоб взагалі ліквідувати цю школу.

«Фактично йде порушення права людини не тільки на державну мову, отримання освіти, але і на рідну мову», - додав він.

Координатор проекту «Становище української мови» Олег Майданюк у свою чергу зазначив, що в прайм-тайм 8 найрейтинговіших телеканалів частка російської мови в ефірі становила 44%%, а української – 30%. При цьому зріс до 26% час «двомовних» ефірів.

Крім того, за словами Майданюка, частка пісень українською мовою в ефірі 5 найрейтинговіших радіостанцій становить 5% від загального числа пісень.

Він повідомив, що за підсумками моніторингу кафе і ресторанів у всіх обласних центрах (крім окупованих) та Кривому Розі, лише 58% закладів харчування мають українську вивіску, лише в 63% надруковано меню українською і тільки в 53% закладів персонал обслуговує україномовних клієнтів українською мовою. При цьому, зазначив Майданюк, ситуація дуже різниться залежно від регіону. У південних і східних містах україномовних клієнтів майже завжди обслуговують російською.

Експерти також зазначили, що лише 55% книг надруковано в Україні в 2014 році державною мовою, причому більшість з них - навчальна література, а масований імпорт книг з Росії в рази перевищує випуск книг в Україні.