Київ. 8 липня. УНІАН. Складна макроекономічна ситуація в Україні поряд зі значним падінням товарообігу рітейлерів призвела до «заморожування» великих проектів торговельної нерухомості в столиці.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН керівник департаменту стратегічного консалтингу компанії «Українська торгова гільдія» (UTG) Віктор Оборський.

За його словами, наслідком девальвації гривні, падіння доходів населення, а також зниження товарообігу рітейлерів стало значне зниження ділової активності в сегменті торговельної нерухомості.

Відео дня

«Зокрема, через ситуацію в країні анонсували перенесення термінів введення в експлуатацію найбільших торговельних об'єктів: ТРЦ Respublika, Lavina Mall, Blockbuster Mall, Podol Mall, Retroville та інші. Але, незважаючи на складну економічну ситуацію, у першому півріччі на українському рітейл-ринку відкрилися чотири нових бренди, а також повернулися оператори, які пішли наприкінці 2014 року», - зазначив Оборський.

За даними експерта, незважаючи на зниження макроекономічних показників і значне падіння товарообігу, у першому півріччі цього року загальна пропозиція столичної торговельної нерухомості збільшилася на 2% і становить 1,1 млн кв. м.

«Зростання пропозиції в першому півріччі становило 2%, на даний час кількість якісних торговельних площ у Києві становить 1,1 млн кв. м. Нова пропозиція становить 20,7 тис. кв. м», - сказав Оборський.

Він також повідомив, що у першому півріччі у столиці були офіційно введено в експлуатацію два об'єкту: ТЦ «ДОМА центр» загальною площею 7 тис. кв. м і ТЦ «Новус» на Позняках з 5,5 тис. кв. м торговельних приміщень. Крім того, до кінця року очікується введення в експлуатацію торгово-розважального комплексу окружного типу «New Way» загальною площею 16,2 тис. кв. м і торговельного центру по вул. Мурманській на 7 тис. кв. м.

Щодо кількісних показників ринку торговельної нерухомості, то, за словами експерта, 2015 рік не буде плідним у плані нових ринкових пропозицій, оскільки девелопери за нинішніх умов не поспішають вводити великі торговельні центри.

Оборський також уточнив, що за підсумками першого півріччя середня орендна ставка в торговельних центрах Києва на приміщення загальною площею 100-200 кв. м становить 30 дол./кв. м, що на 35% нижче за відповідний показник минулого року. При цьому мінімальна орендна ставка в звітному періоді знизилася на 20% - до 20 дол./кв. м на місяць, а максимальна – на 37,5%, до 50 дол./кв. м на місяць.

За словами експерта, сьогодні серед орендарів популярна практика «індивідуальної домовленості», яка полягає в прив'язці до долара, компенсації вартості ремонту тощо. Крім того, з метою утримання позицій на ринку рітейлери скорочують плани розвитку і намагаються оптимізувати бізнес шляхом закриття магазинів і малоприбуткових торговельних центрів, концентруючись на роботі в успішних ТРЦ. Саме цей фактор ще в 2014 році сприяв збільшенню рівня вакантності на ринку торговельної нерухомості до 7,5%.

У цілому, за словами Оборського, у вигляді поступового поліпшення споживчих настроїв, наявності хороших перспективних майданчиків і мінімальних орендних ставок зберігаються сприятливі умови для купівлі нових франшиз, а також з'являються перспективи для розвитку роздрібних мереж.

«На ринку відзначається позитивна тенденція, коли деякі роздрібні мережі, в тому числі й українські виробники, використовують кризу для активного розвитку», - зазначив експерт.

Довідка УНІАН. Консалтингова компанія UTG створена в 2001 році, спеціалізується на комплексному супроводі девелоперських проектів. За час роботи на ринку за участю компанії відкрито понад 100 торговельних центрів.