Київ. 25 червня. УНІАН. В Україні нині необхідно істотно посилити адміністративну і запровадити кримінальну відповідальність за порушення у сфері поводження з відходами.

Таку думку на круглому столі в УНІАН висловив генеральний директор асоціації «Український екологічний альянс», депутат київської міської ради Олег Костюшко.

«У нас абсолютно не врегульоване законодавство у сфері поводження з відходами в частині відповідальності господарських установ і суб'єктів, зайнятих у цій сфері. Необхідно підвищити рівень відповідальності до кримінальної», - сказав експерт. При цьому він навів приклад, що в американському законодавстві передбачено кримінальну відповідальність за перевезення відходів особою, яка не має відповідної ліцензії на перевезення побутових та інших відходів.

За словами експерта, в Україні необхідно підвищити рівень адміністративного покарання за порушення при поводженні з відходами в кілька разів. «Не може так бути, що забруднити навколишнє середовище коштує, наприклад 10 тис. грн., а штраф за його забруднення – 1 тис. грн», - зазначив Костюшко.

Він вважає, що запровадження кримінальної відповідальності в Україні допоможе вирівняти «запити суспільства і те, що робить суспільство» для збереження чистоти навколишнього середовища.

У числі невідкладних напрямів розвитку законодавства в сфері поводження з відходами Костюшко виділив уніфікацію термінології законодавства Європейського Союзу, запровадження роздільного збору відходів, підвищення відповідальності виробників, а також необхідність визначення права власності на відходи.

«Має бути проведена межа права власності, яка, очевидно, повинна закінчуватися в той момент, коли людина кинула в сміттєвий бак свої відходи», - наголосив експерт.

Більш того, він вважає за необхідне передати управлінські повноваження у цій сфері у компетенцію місцевої влади, адже в більшості країн цивілізованого світу питання, пов'язані з відходами, вирішуються на місцевому або регіональному рівні. В Україні ж на сьогодні управлінські рішення розробляються на рівні міністерств у вигляді директив і не передбачають конкретної особи, яка несе відповідальність за виконання того чи іншого доручення або бездіяльність.

При цьому асоціація пропонує спростити процедуру укладання договорів з надання послуг з обробки та утилізації відходів, а також внести зміни в систему тарифоутворення, зокрема, виділити послуги поводження з відходами із загальної плати за утримання прибудинкової території, запровадити окрему тарифікацію кожної складової процесу поводження з відходами, зокрема, збирання, сортування, переробки та захоронення.

Своєю чергою присутня на круглому столі представник Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Людмила Полтораченко повідомила, що зараз Міністерство екології робить офіційний переклад законодавства Європейського Союзу у сфері поводження з відходами, який буде імплементовано в законодавство України відразу після закінчення перекладу.

«Коли буде офіційний переклад європейського законодавства щодо визначення термінології процесів поводження з відходами, тоді й будуть внесені зміни до закону», - сказала Полтораченко, додавши, що ця термінологія автоматично пошириться й на процеси поводження з побутовими відходами, які становлять 5% від загальної кількості відходів країни.

Ряд інших провідних фахівців у сфері переробки відходів, присутніх на круглому столі в УНІАН, зійшлися на думці про необхідність реалізації інформаційної стратегії, метою якої є донесення важливості поводження з відходами як до населення, так і до уряду з метою прийняття конкретних політичних рішень.

Як повідомляв УНІАН, раніше асоціація «Український екологічний альянс» виступила з ініціативою створення комплексного механізму поводження з відходами, який включає законодавче врегулювання, залучення інвестицій і розвиток соціальної відповідальності.

Кабінет міністрів України на засіданні 18 березня скасував урядову постанову №915, яка регламентує створення державного підприємства "Укрекоресурси", що має монопольне право на утилізацію тари в країні.

За оцінками Міністерства економічного розвитку і торгівлі, це рішення дасть змогу лібералізувати ринок утилізації відходів і створити до 10 тис. нових робочих місць.

Довідка УНІАН. Асоціація «Український екологічний альянс» є всеукраїнським об'єднанням організацій і компаній, основними напрямками діяльності яких є збирання, знищення і переробка різних відходів, прибирання сміття, боротьба із забрудненням.

При цьому в асоціації представлені провідні підприємства-перевізники міста Києва.