Київ. 25 червня. УНІАН. Використання інформаційних і хмарних технологій у фіскальній системі стане ефективним механізмом детінізації економіки та боротьби з корупцією, а також дозволить спростити реєстрацію і облік розрахунково-касових операцій (РКО).

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив представник німецької компанії N. KRAT Services GmbH Олександр Спиндлер.

«Ми назвали це рішення «фіскальною хмарою» відповідно до світових стандартів. Під хмарою мається на увазі певний інформаційно-технічний майданчик, який має функції та надає можливості комунікації споживачів і держави», - сказав Спиндлер.

За його словами, користувачами «фіскальної хмари» зможуть стати всі бізнес-структури, які приймають готівкові кошти як оплату товарів і послуг від кінцевих споживачів. При цьому даний інтернет-майданчик створить безпечне й довірче середовище передачі даних для реєстрації та обліку (РКО), а також дозволить видавати фіскальні чеки як у паперовому, так і в електронному вигляді. Крім того, «фіскальна хмара» передбачає можливість доступу, обробки та аналізу отриманих даних у режимі реального часу й прозорість взаємовідносин споживачів, бізнесу і Фіскальної служби.

«Це не інструмент контролю над бізнесом із боку держави. Це інструмент, який дозволить забезпечити ефективний діалог бізнесу з державою», - підкреслив Спиндлер.

При цьому він закликав інші українські IT-компанії взяти участь у розробці цієї системи.

«Ми пропонуємо розглянути модель. А хто і як реалізовуватиме цю модель – це питання, які необхідно обговорити», - сказав Спиндлер, додавши, що виключним правовласником даних цієї системи має бути податкова інспекція.

Присутній на прес-конференції експерт міжнародного фонду «Скорочення ризиків» із правових питань Андрій Волков зазначив, що ця технологія може стати ефективним інструментом у боротьбі з корупцією, оскільки дозволить мінімізувати взаємовідносини між бізнесом і державою.

При цьому Волков акцентував увагу на тому, що цей інтернет-майданчик допоможе вирішити дві важливі проблеми малого та середнього бізнесу, впровадження реєстраторів розрахункових операцій (РРО): додаткові вкладення для впровадження касових апаратів і їх обслуговування, а також дискримінаційні умови ведення бізнесу порівняно з іншими учасниками ринку, зокрема банками.

«Засобами «фіскальної хмари» ми намагаємося пояснити, що не треба від громадян йти в якусь тінь, створювати тіньову економіку. Всі повинні працювати в межах одного правового поля й економічних принципів», - підкреслив Волков.

Він також повідомив, що на сьогоднішній день на розгляді Верховної Ради перебуває законопроект №1088 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», який, на думку експерта, і створює нерівні правила гри на ринку.

«Якщо законопроект №1088 візьмуть у редакції від 4 червня 2015 року, то він встановить нерівні права та обов'язки між суб'єктами господарювання, зокрема, між банками і тими звичайними суб'єктами підприємницької діяльності, які продають товар на тому ж ринку», - заявив Волков.

Як повідомляв УНІАН, із 1 липня 2015 року 96,7 тис. фізичних осіб - підприємців, які працюють за правилами третьої групи платників єдиного податку, мають відповідно зі змінами до Податкового кодексу використовувати касові апарати, а з 1 січня 2016 року зазначена вимога поширюється також на підприємців - платників єдиного податку другої групи.

З 1 січня 2013 року в Україні набрали чинності законодавчі норми про дистанційний моніторинг касових операцій, які передбачають впровадження системи електронної касової звітності.

Відповідно до змін до Податкового кодексу від 28 грудня 2014 року, в Україні запроваджено поетапне розширення сфери застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі та послуг.

Впровадження обов'язкового використання РРО є однією з вимог Міжнародного валютного фонду в рамках програми співробітництва з Україною.

Фото-новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/58069